Αυτό αποφάνθηκε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του 2013 του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία εξέπεσε του αξιώματος του.
Αφορμή της έκπτωσης Ψωμιάδη στάθηκε η αμετάκλητη καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος.
Πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση του 2009 με την οποία ο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, και η οποία κατέστη αμετάκλητη με την υπ΄ αριθμ. 1495/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση ο κ. Ψωμιάδης καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα των 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί για νόθευση καυσίμων σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων.
Το σκεπτικό της απόφασης ΣτΕ
Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, όμως απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του κ. Ψωμιάδη, κρίνοντας ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του είναι συνταγματική και νόμιμη.
Το ΣτΕ επισημαίνει στο σκεπτικό του ότι ο Γ.Γ. εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφασή του καθώς ο κ. Ψωμιάδης ωφέλησε παράνομα τον πρατηριούχο και έβλαψε εξίσου παράνομα τα οικονομικά συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, ενώ από την ποινική απόφαση προκύπτει τόσο η οικονομική βλάβη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όσο και η αντίστοιχη βλάβη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ακόμα ότι η επίμαχη απόφαση δεν παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμα της προηγουμένης ακροάσεως (άρθρο 20 Συντάγματος), καθώς δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις δυσμενών διοικητικών πράξεων οι οποίες εκδίδονται βάσει αντικειμενικών προϋποθέσεων.