Η βασιλόπιτα έχει την τιμητική της. Αφράτη, νόστιμη, πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη ή γλάσο, αρέσει σε όλους. Ακόμη και αν δεν είστε μετρ στην κουζίνα, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να φτιάξετε αυτή την βασιλόπιτα.
Η συγκεκριμένη συνταγή που προτείνει ο σεφ Τάσος Αντωνίου είναι εύκολη και απλή και αν την ακολουθήσετε πιστά θα έχετε την πιο εύκολη και αφράτη βασιλόπιτα.
Σημαντικό ωστόσο είναι να μην παραλείψετε να προσθέσετε το φλουρί αφού την ψήσετε, πάντα στο κάτω μέρος της βασιλόπιτας ώστε να μην φαίνεται.
Επικαλύψτε με ζάχαρη άχνη ή με ένα απλό γλάσο ζάχαρης.
Υλικά
- 250 g. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 g. ζάχαρη
- 4 αυγά μεγάλα
- 160 ml χυμός πορτοκαλιού
- 100 ml πλήρες γάλα
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. βανίλια
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα
- ξύσμα από 2 βιολογικά πορτοκάλια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Σε σταθερό μίξερ χτυπάμε το αγελαδινό βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας ταυτόχρονα.
Αναμειγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το γάλα. Σε μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαστίχα, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Τα ρίχνουμε στο μείγμα εναλλάξ σε δόσεις, χτυπώντας σε κάθε προσθήκη. Πρέπει τα υλικά να έχουν απορριφθεί από το μείγμα πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση 24 εκ. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα.
Εάν ροδίσει γρήγορα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά πριν τη στολίσουμε. Όταν είναι κρύα, την αναποδογυρίζουμε σε γιορτινή πιατέλα ώστε να είναι επίπεδη η επιφάνειά της.
Στολίζουμε με γλάσο ή ζάχαρη άχνη.