Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης για την Πρωτοχρονιά η βασιλόπιτα. Είτε είστε έμπειρος, είτε πρωτάρης στην κουζίνα, αυτή η συνταγή για βασιλόπιτα, από τον Πάνο Παπαδάκη, είναι η τέλεια επιλογή για να δημιουργήσετε κάτι εύκολο, γρήγορο και χωρίς να χρειάζεστε μίξερ.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε
Για το κέικ
- 400 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 300 γρ ζάχαρη
- 5 μέτρια αυγά
- 130 γρ ηλιέλαιο
- 120 γρ λιωμένο βούτυρο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ χυμό πορτοκάλι
- 1 κτγ μαχλέπι
- 1/2 κτγ κάρδαμο (κακουλέ)
- 20 γρ μπέικεν πάουντερ
- 2 γρ μαστίχα (3-4 δάκρυα)
- 2 βανιλίνες
- 100 γρ τρούφα σοκολάτας
Για το γλάσο
- 300 γρ λευκή κουβερτούρα
- 30 γρ ηλιέλαιο
Για το στόλισμα
- Τριμμένο καρύδι
- Λιωμένη κουβερτούρα
- Φόρμα 26 εκ.
Εκτέλεση
- Σε ένα πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα(3-4 δάκρυα) μαζί με 4 κτσ ζάχαρη και τα θρυμματίζουμε πολύ καλά.
- Τα προσθέτουμε σε ένα γυάλινο μπολ μαζί με τα αυγά, το ηλιέλαιο, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκάλι ,τον χυμό πορτοκάλι το κάρδαμο , το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε για 1 λεπτό με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το μπέικεν μέσα στο αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι γ.ο.χ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
- Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας την.
- Σε μια φόρμα 26 εκ. αφού έχουμε βάλει στον πάτο λαδόκολλα αλευροβουτυρώνουμε καλά τα πλαινά(προτιμήστε μια αποσπώμενη με λείο δαχτυλίδι χωρίς να έχει γραμμές και βαθουλώματα).
- Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και αφού το χτυπήσουμε ελαφρώς πάνω στον πάγκο για να φύγει ο αέρας προσθέτουμε και το φλουρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 60-70 λεπτά στους 170 c.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά για να μπορέσουμε να το πιάσουμε για να το αναποδογυρίσουμε.
- Ξεφορμάρουμε και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα αφηνοντάς το να κρυώσει τελείως.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή κουβερτούρα μαζί με 30 γρ ηλιέλαιο.
- Γλασάρουμε την Βασιλόπιτα και την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
- Στολίζουμε με τριμμένο καρύδι και την βάζουμε να σταθεροποιηθεί για 1/2 ώρα στο ψυγείο.
- Γράφουμε ευχές με λιωμένη κουβερτούρα αφού πρώτα την αφήσουμε να σφίξει ελαφρώς.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Χριστουγεννιάτικο δώρο στα μουλωχτά για τον Πιτσιλή
Meteor στην Τουρκία: Η αποτυχία της «εξοπλιστικής διπλωματίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο στην ουκρανική κρίση: Προωθεί αμερικανικό υγροποιημένη φυσικό αέριο
Αεροσκάφος της Air Canada τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωση – Σοκάρουν τα βίντεο
Τζίμι Κάρτερ: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην προέδρου
Νότια Κορέα: Πρόβλημα και σε άλλο αεροσκάφος της Jeju Air – «Ειδικές επιθεωρήσεις» μετά την τραγωδία