Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου

Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου

Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων. Βομβαρδισμοί και στη Δυτική Οχθη

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα και ο κόσμος ολόκληρος παρακολουθούσαν τις προηγούμενες ημέρες τις εξελίξεις σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με την ελπίδα να μπει ένα –έστω προσωρινό– τέλος στη φρίκη της σφαγής που διαπράττεται εκεί, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν το μακάβριο έργο τους ανενόχλητες.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις μέσα από τη Γάζα, το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε ίσως το σφοδρότερο κύμα επιθέσεων, από γη, αέρα και θάλασσα σε σχεδόν ολόκληρη την έκταση της Λωρίδας. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά και το πρακτορείο Wafa, μεταξύ των στόχων αυτού του μπαράζ επιθέσεων επλήγη η καθορισμένη ως ασφαλής για τους αμάχους και τους εσωτερικά εκτοπισμένους ζώνη στο Αλ Μαουάσι. Επιπλέον σημαντική προώθηση των ισραηλινών στρατευμάτων αλλά και σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στη Ράφα και τη Νουσαϊράτ στην κεντρική Γάζα. Οι νεκροί στη Γάζα από την αρχή των επιχειρήσεων του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τους 37.100 αμάχους, εκ των οποίων περίπου 15.700 είναι παιδιά.

Μακελειό σε Τζενίν και Νουσαϊράτ

Στο μεταξύ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα πλήθος αναφορών για αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ με drones και στη Δυτική Οχθη εναντίον «στόχων ενδιαφέροντος», αλλά και άλλες επιχειρήσεις κυρίως καταστροφής περιουσίας Παλαιστινίων στην Τζενίν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Intercept, από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει συνολικά σε πάνω από 7.000 επιδρομές και επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη.

Η Νουσαϊράτ το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο καθώς εκεί το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων. Οι όμηροι διασώθηκαν μεν από διάφορα σπίτια στην πόλη όπου τους είχε κρύψει η Χαμάς, όμως ο τρόπος που υλοποιήθηκε η επιχείρηση, από την οποία σκοτώθηκαν 270 Παλαιστίνιοι –μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά–, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν πρόκειται για ακόμη ένα έγκλημα πολέμου από τα πολλά που το Ισραήλ έχει βρεθεί να κατηγορείται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Το θέμα της Νουσαϊράτ και της απελευθέρωσης των τεσσάρων ομήρων έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις, με την ισραηλινή ακροδεξιά κυβέρνηση να την παρουσιάζει ως τεράστια επιτυχία και τους επικριτές της να προσπαθούν να αναλύσουν αν ήταν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κι αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην καταλήξει σε μακελειό, όπως κι έγινε.

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Στο φόντο όλων των παραπάνω, τις προηγούμενες μέρες διαδραματιζόταν μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση σχετικά με το πλάνο που έχουν παρουσιάσει οι ΗΠΑ ως πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ. Το πλάνο αυτό, που προβλέπει τρεις φάσεις, ξεκινάει με μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων κατά την οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας και θα απελευθερωθούν κάποιοι Ισραηλινοί όμηροι που κρατάει η Χαμάς καθώς και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Στη δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και στην τρίτη φάση θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας. Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε οι διαπραγματεύσεις πήραν διαφορετική τροπή, καθώς η Χαμάς εμφανίστηκε θετικά διακείμενη προς το γενικότερο πνεύμα της συμφωνίας, όμως ξεκαθάρισε ότι θα ήθελε επιπλέον διασφαλίσεις και έστειλε δικές της προτάσεις για να περιληφθούν στο κείμενο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Χαμάς ζήτησε μόνιμη κατάπαυση του πυρός από την πρώτη φάση της συμφωνίας και ενισχυμένες εγγυήσεις ασφαλείας και επίβλεψης της εφαρμογής της εκεχειρίας, ζητώντας τον καθορισμό εγγυητριών δυνάμεων που δεν είναι άλλες από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Επιπλέον η Χαμάς ζητάει οι τρεις φάσεις της εκεχειρίας να είναι «αλληλένδετες και συνεχείς», αλλά και να επιλέξει έναν κατάλογο 100 Παλαιστίνιων κρατουμένων με μακροχρόνιες ποινές που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές. Η οργάνωση διά των εκπροσώπων της διαμήνυσε ότι θεωρεί πως οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν είναι σημαντικές.

Στο θέμα παρενέβησαν οι ΗΠΑ διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε πως κάποιες προτάσεις της Χαμάς μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης και κάποιες άλλες όχι. Οπως όμως τόνισε, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δεχτούν να γίνει συζήτηση επί των προτάσεων αυτών και κάλεσε όλα τα μέρη να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την πίεση προς τη Χαμάς να αποδεχτεί τη συμφωνία. Αυτό το ανέφερε μάλιστα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισε για πρώτη φορά πρόταση για την εφαρμογή κατάπαυσης πυρός στη Γάζα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και αποχή της Ρωσίας από την ψηφοφορία.

Το Τελ Αβίβ στοχοποιεί απεσταλμένους του ΟΗΕ

Με τις καταγγελίες εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων να πέφτουν πλέον βροχή, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αλλά και η κυβέρνηση έχουν βρει τρόπους να στοχοποιούν πρόσωπα-κλειδιά σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το εναντίον του Τελ Αβίβ κλίμα.

Μόνο μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ (COI) κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι συνεχίζει να μην επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ).

Συγκεκριμένα, η COI κατηγόρησε το Ισραήλ αλλά και τη Χαμάς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 στη νέα ανεξάρτητη έκθεση που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έκθεση διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, δολοφονιών εκ προθέσεως, προσβολών κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απάνθρωπης ή σκληρής μεταχείρισης.

Η πείνα ως όπλο

Το Ισραήλ, συγκεκριμένα, σε άλλη έκθεση αναφέρεται ότι πέραν των παραπάνω κατηγορείται ότι διέπραξε και άλλα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πείνας ως μεθόδου πολέμου, καθώς όχι μόνο δεν παρείχε βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό, στέγη και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας, αλλά «ενήργησε για να εμποδίσει την προμήθεια για ικανοποίηση αυτών των αναγκών από οποιονδήποτε άλλο». Το τελευταίο αυτό συμπέρασμα έρχονται να επιβεβαιώσουν οι καταγγελίες της UNRWA, η οποία διά της αρμόδιάς της για τις εξωτερικές σχέσεις Ταμάρα Αλριφάι γνωστοποίησε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Δίνουν πλέον ελάχιστες θετικές απαντήσεις στα αιτήματά μας για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και άδειες για κυκλοφορία εντός της Γάζας». Παραδοσιακά η UNRWA έπαιρνε αυτές τις άδειες από την CogAT, την αρμόδια ισραηλινή υπηρεσία για τη διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την τροφοδοσία και τις μετακινήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Χωρίς αποδείξεις

Από την πλευρά του το Ισραήλ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η UNRWA συνεργάζεται με τη Χαμάς, παρά το γεγονός ότι στην επίσημη καταγγελία του δεν έχει παράσχει ούτε ένα στοιχείο για να υποστηρίξει όσα λέει. Αντίθετα, δημοσίευμα στην εφημερίδα «Jerusalem Post» της περασμένης εβδομάδας φρόντισε να επιχειρήσει τη δολοφονία χαρακτήρα της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε, την οποία κατηγορεί ότι διοικεί δίκτυο πληροφοριών μέσω της οργάνωσης Παγκόσμιο Δίκτυο για το Παλαιστινιακό Ζήτημα (GNQP), το οποίο έχει ως αποστολή να στοχοποιήσει το Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα επικαλείται η οργάνωση UN Watch, στο GNQP συμμετέχουν η UNRWA αλλά και αξιωματούχοι του OHE και παλαιστινιακών οργανώσεων.

Καταπέλτες και ρουκέτες στα σύνορα με τον Λίβανο

Στο κόκκινο ανέβηκε μέσα στην εβδομάδα η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, με αφορμή αυτήν τη φορά ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τον διοικητή της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ Ταλέμπ Σάμι Αμπντάλα. Οι δύο πλευρές βρίσκονται στην ουσία σε συνεχή ανταλλαγή πυρών, ακόμη και πριν από την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας της όμως παρατηρείται σοβαρή κλιμάκωση.

Η κατάσταση την περασμένη εβδομάδα πήρε ακόμη πιο άγρια τροπή, καθώς μετά τη δολοφονία του στελέχους της η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες και drones, στοχοθετώντας κυρίως στρατιωτικές βάσεις εντός του Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή πλευρά ξεκίνησε οργανωμένη εκστρατεία από αέρος πλήττοντας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στόχους και εγκαταστάσεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Υπάρχουν αναφορές ότι τα ισραηλινά μαχητικά έφτασαν να χτυπούν πολύ βαθιά μέσα στον Λίβανο και κάποιες κάνουν λόγο ότι έφτασαν μέχρι και κοντά στη Βηρυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να μπει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, κάτι που θα σημάνει επιχειρήσεις και εντός του Λιβάνου. Ακριβώς για να προλάβουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην κατάσταση στη Γάζα, οι ΗΠΑ έσπευσαν να ζητήσουν άμεση αποκλιμάκωση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Στη σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου αναφερόταν: «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση της δραστηριότητας στον βορρά. Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί σε πιο ευρεία περιφερειακή σύγκρουση και ζητάμε αποκλιμάκωση». Τις ανησυχίες του για διεύρυνση της σύγκρουσης εξέφρασε και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Αλί Μπαγκερί.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν ξεκαθαρίσει πως είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν εντός του Λιβάνου. Οι προετοιμασίες γι’ αυτό το ενδεχόμενο έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, όμως τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του γεγονότος ότι από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ξεσπούν πλέον ολόκληρες πυρκαγιές –το ίδιο συνέβη πριν από μερικές μέρες αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα– οι προετοιμασίες έχουν επιταχυνθεί. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες με ανακοίνωσή τους υποστήριξαν ότι ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις ετοιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ξεσπούν πυρκαγιές από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στην ισραηλινή πλευρά της μεθοριακής γραμμής, έτσι ξεσπούν και στη λιβανέζικη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Ισραηλινοί πέρα από τα υπερσύγχρονα όπλα που διαθέτουν άρχισαν να ρίχνουν πέρα από τα σύνορα φλεγόμενες βολίδες από… καταπέλτες.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις ο Νετανιάχου – 17 Παλαιστίνιοι νεκροί σε καταυλισμούς

Ισραήλ: Γνώριζαν για την επίθεση της Χαμάς προ της 7ης Οκτωβρίου 2023;

Ισραήλ: Εννέα συλλήψεις στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου

Ετικέτες

Documento Newsletter