Ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με στόχο, «το ελληνικό δημόσιο να προστατεύσει τους πολίτες κατά την δύσκολη δεκαετία που ξεκινά», παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι θέτει τις προτάσεις του σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα.
H πρόταση νόμου, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, κωδικοποιεί τη φορολογική πολιτική και τις μεγάλες θεσμικές τομές, που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, το κόμμα του καλεί σε «παλλαϊκή συστράτευση», ενώ ο ίδιος θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα για να παρουσιάσει την πρόταση του κόμματός του. Σημείωσε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν κόμματα με τα οποία το ΜέΡΑ 25 να συμφωνεί και να υπάρξει συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πριν εφαρμόσει ένα νέο μνημόνιο.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει μια νέα χαμένη δεκαετία, εξέφρασε ωστόσο φόβους για «μια κατάρρευση» και δήλωσε ότι απαιτούνται θεσμικές τομές για να αντεπεξέλθει η χώρα. Πρότεινε μεταξύ άλλων, το πάγωμα του «Ηρακλή» για τα κόκκινα δάνεια, την αλλαγή του πλαισίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές που όπως είπε ελέγχονται από τους δανειστές και όχι από το ελληνικό κράτος, την κατάργηση του Υπεραταμείου και την δημιουργία ενός νέου θεσμού για την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, τη μείωση του ΦΠΑ κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι αν γίνει δεκτή η πρόταση νόμου ( που είναι λεπτομερής και αποτελείται από 56 σελίδες), «θα ανατραπεί η υφεσιακή δυναμική της φορολογικής πολιτικής και θα αντικαταστήσει την θεσμική αρχιτεκτονική υποτέλειας μια μια νέα». Σε αντίθετη περίπτωση εξέφρασε φόβους ότι η κοινωνική κρίση θα ενταθεί και θα υπάρξει ένας νέος γύρος μετανάστευσης, κυρίως νέων.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Βαρουφάκης εισηγήθηκε μια ριζική αλλαγή της πολιτικής της χώρας στην ΕΕ, ιδιαίτερα στο Eurogroup, υποστηρίζοντας την ανάγκη να θέτει βέτο, κάτι που όπως είπε το κάνουν συχνά άλλες χώρες, χωρίς καμία συνέπεια. Αν το κάνουμε , πρόσθεσε, θα δείξουμε τι σημαίνει ορθολογισμός, αλλά και πατριωτισμός, που στην πραγματικότητα είναι ευρωπαϊσμός και όχι πατριωτισμός για τα κανάλια.
Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα για την προώθηση των προτάσεών του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αν υπήρχαν κόμματα με τα οποία να συμφωνούσαμε, δεν θα υπήρχε ανάγκη να ιδρυθεί το ΜέΡΑ 25. Δεν θα καθίσουμε, πρόσθεσε, με άλλα κόμματα στο τραπέζι για να μοιράσουμε θέσεις. Μπορούμε όμως, σημείωσε, να μιλήσουμε για θέματα της οικονομίας και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, το κόμμα καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση και θα ανοίξει άμεσα διάλογο με πολίτες, με φορείς, συλλόγους και κοινωνικές δυνάμεις.
Σε ερώτηση αν τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην δεξιά ή στην προοδευτική παράταξη, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπάρχουν «πολλοί ΣΥΡΙΖΑ», με προοδευτικούς ανθρώπους αλλά με μια ηγεσία που έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα το βράδυ του δημοψηφίσματος. Προσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόμματός του ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜεΡΑ 25 είναι ένας χώρος συγκέντρωσης προοδευτικών, μαρξιστών (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος) ακόμη και φιλελεύθερων, που ωστόσο έχουν μια κοινή στάση, την προστασία της κοινωνίας από την ολιγαρχική πολιτική.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν τα 32 δισ. και ότι μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν τα 750 δισ. συνολικά της ΕΕ θα γίνουν περίπου 250, από τα οποία τα περισσότερα θα πάρουν η Γερμανία και η Γαλλία. Για την Ελλάδα είπε ότι θα πάρει πολύ λιγότερα, αλλά όπως τόνισε το ποσό που θα πάρει «θα ωχριά» μπροστά στα μέτρα λιτότητας που θα ληφθούν. Μακροοικονομικά, είπε, το ποσό θα είναι εντελώς ασήμαντο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ