Σύνοδος Κορυφής: Τα κοινά χρέη, η κοινή αγορά και η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βερσαλλίες  κατά την 10η και 11η του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters οι 27 ηγέτες φαίνεται να προετοιμάζονται διάφορα έκτακτα έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως έχουν προκύψει από τον Ρωσοουκρανικό Πόλεμο. Κεντρικά θέματα της αποψινής συζήτησης φαίνεται πως θα αποτελέσουν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και της ευρωπαϊκής ασφάλειας καθώς επίσης και η μείωση της εξάρτησης τόσο από την ρώσικη ενέργεια όσο και από τομείς της ρώσικης οικονομίας όπως η υγεία, η τεχνολογία και η βιομηχανία.

Το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα, έκανε λόγο για Ευρωομόλογο- Μαμούθ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αποκαλύψει σχέδιο για από κοινού έκδοση ομολόγων των 27 χωρών-μελών σε δυνητικά μαζική κλίμακα για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών. Οι 27 ηγέτες φαίνεται ωστόσο να έχουν υιοθετήσει διαφορετικές θέσεις. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, φαίνεται να προωθούν την άποψη ενός κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Ενώ άλλες όπως η Ολλανδία φαίνεται να κάνουν λόγο για χρήση χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης, στο οποίο υπάρχουν περίπου 800 ευρωπαϊκά δισεκατομμυρία ευρώ, απ’ τα οποία το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού προκειμένου να χρηματοδοτήσει πολλές από τις προκλήσεις, όπως η πανδημία.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως: «Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», όπως επίσης και ότι  «Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030».

Τέλος δεν υπάρχει άμεση δέσμευση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι απόψεις επί του θέματος φαίνεται πως διίστανται.