Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για ενέργεια: Κερδισμένες Ισπανία- Πορτογαλία – καμία απόφαση για το πλαφόν Μητσοτάκη

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για ενέργεια: Κερδισμένες Ισπανία- Πορτογαλία – καμία απόφαση για το πλαφόν Μητσοτάκη
European Council President Charles Michel, right, and European Commission President Ursula von der Leyen leave the podium at the conclusion of a media conference after an EU summit in Brussels, Friday, March 25, 2022. After a first day of talks dedicated to the war in Ukraine, EU leaders turned their focus to energy policy as they try to agree on measures aimed at curbing skyrocketing electricity prices at a summit in Brussels. (AP Photo/Olivier Matthys)

Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Μετα από μαραθώνια συνεδρίαση οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κτάφεραν να καταλήξουν σε ορισμένα κοινά σημεία αναφορικά με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν εντάσεις. Τα δύο βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούν στο ενεργειακό ζήτημα και στην στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στη ρώσικη εισβολή.

Το ενεργειακό

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν ληφθεί κοινές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας. Οι αποφάσεις αυτές φαίνεται να ικανοποιούν τα αιτήματα ορισμένων χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, ηΔανία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις διαβουλεύσεις, στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχει χορηγηθεί ειδική άδεια στη βάση της οποίας μπορούν να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για τις συγκεκριμένες χώρες.

Συγκεκριμένα είπε: «Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Κάτι τέτοιο ήταν πραγματοποιήσημο σύμφωνα με την ίδια ακριβώς επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

Τα πλαφόν

Υπενθυμίζουμε πως τα  κράτη – μέλη της ΕΕ ήταν χωρισμένα σε τρία στρατόπεδα. Σε αυτά που ζητούσαν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, στα κράτη – μέλη που ζητούσαν αύξηση του ύψους και τις ταχύτητας των επεδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Εσθονία και τέλος σε εκείνα που επιθυμούσαν να παγώσουντα περιβαλλοντικά μέτρα καθώς αυξάνουν το κόστος των καταναλωτών, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός συντάχθηκε με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ως προς την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αν και γίνεται αναφορά του ζητήματος στο κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΕ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα.

Παρά το γεγονός πως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως Ισπανία και Πορτογαλία κατάφεραν να συμπεριληφθούν στις χώρες που θα λάβουν «ειδική μεταχείριση» για τις αυξημένες τιμές ενέργειας, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος λέγοντας: «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών» και πως «παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος» παρραπέμποντας στις προτάσεις που θα υποβάλει η κομισιόν εντός του Μαΐου.

Documento Newsletter