Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινάει η μεγάλη μάχη Βορρά-Νότου για το Ταμείο Ανασυγκρότησης

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινάει η μεγάλη μάχη Βορρά-Νότου για το Ταμείο Ανασυγκρότησης

Σήμερα Παρασκευή αρχίζει ο πρώτος γύρος της μάχης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ταμείο Ανασυγκρότησης μετά το πλήγμα που δέχτηκαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την πανδημία του κορονοϊού. 

Οι ηγέτες των 27 χωρών εμφανίζονται διαιρεμένοι με πέντε από αυτούς να βάζουν μέχρι στιγμής βέτο για την παροχή επιχορηγήσεων προτείνοντας επιτακτικά όλη η βοήθεια να δοθεί ως δάνειο σε όποιες χώρες τη ζητήσουν. Επίσης ένα σημαντικό σημείο τριβής είναι οι όροι με τους οποίους θα δοθούν είτε οι επιχορηγήσεις είτε τα δάνεια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία σήμερα πάνω στο πακέτο του σχεδόν 1 τρισ. ευρώ που αποφάσισε η Κομισιόν να δοθεί ως βοήθεια. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί προς το τέλος του χρόνου με τις εκταμιεύσεις των κατανεμημένων ανά χώρα ποσών να αρχίσουν από τους πρώτους μήνες του 2021.

Το Politico κατέγραψε τις τάσεις εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις πέντε ομάδες που έχουν δημιουργηθεί.

Επιχορηγήσεις VS Δάνεια

✔ Δάνεια για δάνεια (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία)

Οι κλασικοί σκληροί των δημοσιονομικών εκφράζουν σημαντικές αντιρρήσεις για το θέμα των επιχορηγήσεων και ζητούν αυξημένο ποσοστό σε δάνεια, μεγαλύτερο, δηλαδή από τα 250 δισ. που προτείνει η Κομισιόν.

Κοντά στην ομάδα αυτή βρίσκεται και η Ουγγαρία, η οποία όμως τον τελευταίο καιρό αρχίζει να καλοβλέπει την ιδέα των επιχορηγήσεων. Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης, άλλωστε, έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα με τις Βρυξέλλες.

✔ Η ομάδα των επιχορηγήσεων (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία)

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν ήδη καταθέσει πρόταση 500 δισ. η οποία περιλαμβάνει επιχορηγήσεις, μία ιδέα που έχει τη στήριξη των χωρών του Νότου, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα χρέους τα προηγούμενα χρόνια.

Η ιδέα των επιχορηγήσεων βρίσκει υποστηρικτές και σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για το μεγάλο μέγεθος της πρότασης της Κομισιόν και την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Σε μία τελευταία εξέλιξη, μάλιστα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ζήτησε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ απείλησε ακόμη και με βέτο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ακόμη και ο ρόλος του Βερολίνου δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος, παρά την προσέγγιση Μέρκελ-Μακρόν που αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει ως ιστορικής σημασίας για την Ε.Ε.

Κριτήρια

✔ Πλούσιοι Δυτικοί (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία)

Το μεγαλύτερο μέρος των μέχρι στιγμής συζητήσεων επικεντρώνεται στην κατανόηση της φόρμουλας που προτείνουν οι Βρυξέλλες και το εάν θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι.

Το πλάνο της Κομισιόν αναφέρει ότι οι επιχορηγήσεις θα μοιραστούν με πληθυσμιακά κριτήρια, ΑΕΠ, αλλά και ποσοστά ανεργίας την περίοδο 2015-2019

Εκπρόσωποι των κρατών αυτών έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί η βοήθεια προς τα κράτη, επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια θα πρέπει να σχετίζονται αποκλειστικά με τις άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

✔ Αγχωμένοι Ανατολικοί (Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία)

Οι χώρες αυτές ασκούν κριτική στο σχέδιο της Κομισιόν, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ανησυχούν μήπως κατανεμηθούν σημαντικά ποσά στα κράτη της Νότιας Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι εκείνες οι χώρες είναι πιο πλούσιες από την Ανατολική Ευρώπη.

Για παράδειγμα, με βάση το πλάνο της Κομισιόν, η Ουγγαρία θα λάβει 6,1 δισ. σε επιχορηγήσεις, ενώ η Πορτογαλία 12,9 δισ. , ενώ οι δύο χώρες δεν έχουν μεγάλες διαφορές σε πληθυσμό.

Οι χώρες αυτές, που έχουν χαμηλότερα ποσοστά χρέους και ανεργίας, εκτιμούν ότι τα κριτήρια για την κατανομή θα πρέπει να είναι διαφορετικά.

✔ Ανακουφισμένοι Νότιοι (Κύπρος, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία)

Στο μπλοκ αυτό περιλαμβάνονται δύο χώρες (Ισπανία, Ιταλία) που έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία, αλλά και κράτη που ακόμη δυσκολεύονται να ανακάμψουν από την κρίση λιτότητας της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι χώρες του Νότου είναι ιδιαίτερα ευνοημένες από το πακέτο της Κομισιόν, αν και δεν έχουν όλα τα κράτη κοινή γραμμή για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για ορισμένους αξιωματούχους αυτών των χωρών, εκείνο που μετράει περισσότερο είναι η ταχύτητα εκταμίευσης παρά το μέγεθος του ποσού βοήθειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη υπαινιχθεί η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δεν αναμένεται τελική συμφωνία πριν από το φθινόπωρο, ενώ και η εκταμίευση των ποσών υπολογίζεται ημερολογιακά στους πρώτους μήνες του 2021.

Πηγή: efsyn.gr

Documento Newsletter