Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.
Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: «Αυστηρά μηνύματα», αλλά καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και την πλεύση του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.
Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως «η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη» και πρόσθεσε πως η Ένωση θα περιμένει μερικές εβδομάδες για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε.
Δυσαρέσκεια για τη μη λήψη αποφάσεων
Στο μεταξύ το Reuters μεταδίδει ότι διπλωμάτες, αξιωματούχοι και αναλυτές σημειώνουν πως η τακτική «καρότο και μαστίγιο» δεν αποδίδει κι αφήνει εκτεθειμένους τους «27», όπως φαίνεται από την προκλητική στάση της γείτονος που ξεκινά εκ νέου έρευνες για γεωτρήσεις.
Δυσαρέσκεια για τη μη λήψη αποφάσεων εκφράζεται από ανώτατους αξιωματούχους, ακόμα και εντός των κόλπων της Ε.Ε., τόσο όσον αφορά στην Άγκυρα όσο και για τα λοιπά ζητήματα.
Τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στην Τουρκία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους δίνοντας διορία μίας εβδομάδας Γαλλία και Γερμανία στην Άγκυρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση της μετά τη νέα προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο..
Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.
Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.