Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη και υποσχέσεις για επενδύσεις από τις Βρυξέλλες προς τα Δυτικά Βαλκάνια

Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη και υποσχέσεις για επενδύσεις από τις Βρυξέλλες προς τα Δυτικά Βαλκάνια

Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προεκλογικά δεν ήθελε να… ακούει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσαν ομόφωνα την υποστήριξή τους στην ενταξιακή προοπτική των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Πέραν των δηλήσεων στήριξης όσον αφορά την πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας, οι 27 της Ε.Ε υποσχέθηκαν την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης προς την περιοχή, ούτως ώστε να συνδράμουν στις προσπάθειες των χωρών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από το πέρασμα του Covid-19.

Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης επισήμαναν στην τελική διακήρυξή τους ότι όλες οι βαλκανικές χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση θα πρέπει να τηρούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, σε μια έμμεση προσπάθεια να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις των 27 προς τις χωρές οι οποίες έχουν δείξει μία… παραπάνω συμπάθεια προς τη ρωσική και την κινεζική πλευρά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της αναφέρθηκε στο ενωσιακό πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης ύψους άνω των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγηθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ανακοίνωσε ότι αργότερα, και μέσα στο 2020, θα ανακοινωθεί το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο, το οποίο, όπως αναφέρουν και οι 27 ηγέτες στη «Δήλωση του Ζάγκρεμπ», θα έχει στόχο «την τόνωση των οικονομιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους ώστε να συνδεθούν καλύτερα τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και με την ΕΕ».

Άφησε στην άκρη την «πολιτική της περικεφαλαίας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των 27 με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική τους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει. «Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Documento Newsletter