Το προσφυγικό αλλά και η εσωτερική ασφάλεια της Ευρωζώνης θα είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.
Το προσφυγικό ζήτημα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών ότι λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν όσο περισσότερο είναι δυνατόν το ζήτημα για να αποκομίσουν κέρδη στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Θα διεξαχθούν επίσης συζητήσεις σχετικά με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων, τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και την επεξεργασία του κοινού συστήματος ασύλου.
Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη βοήθεια από κράτη της βόρειας Αφρικής για να μειωθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ θα μιλήσουν για την εσωτερική ασφάλεια συζητώντας τις καμπάνιες παραπληροφόρησης και επιρροής πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Καμία πρόοδος στο Brexit
Οι ηγέτες των 27 χωρών που θα παραμείνουν στην ΕΕ μετά το Brexit συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση κατά το δείπνο εργασίας την πρώτη ημέρα της Συνόδου χθες Τετάρτη, μετά την ομιλία που εκφώνησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
«Οι 27 ηγέτες σημειώνουν ότι, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος», εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ήταν παρών στη συζήτηση.
Οι ηγέτες «είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν (έκτακτο) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν και όταν οι διαπραγματευτές (της ΕΕ) αναφέρουν πως σημειώθηκε αποφασιστική πρόοδος. Προς το παρόν, οι 27 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ηγέτες κάλεσαν τον Μπαρνιέ «να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί συμφωνία» για τους όρους του «διαζυγίου».