«Πόρτα» από την Σύνοδο Κορυφής στον Μητσοτάκη – Υιοθετήθηκε ηπιότερο κείμενο για την Τουρκία λέει το «Politico»

«Πόρτα» από την Σύνοδο Κορυφής στον Μητσοτάκη – Υιοθετήθηκε ηπιότερο κείμενο για την Τουρκία λέει το «Politico»

Με λεκτική στήριξη και χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση γυρίζει από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως φαίνεται επικράτησε η «ήπια» στάση των Ευρωπαίων με επικεφαλής τους Γερμανούς που συνάδει και με τα άμεσα συμφέροντά τους.

Όπως αναφέρουν πηγές του Politico στις Βρυξέλλες, οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής απέρριψαν σχέδιο κειμένου που θα επέβαλε νέους αυστηρούς κανόνες στις εξαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων από κράτη-μέλη της Ε.Ε στην Τουρκία εξαιτίας των συνεχιζόμενων και κλιμακούμενων προκλήσεών της στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Politico Νεκταρία Σταμούλη, ενώ κυκλοφόρησε draft που είχε τις συγκεκριμένες αναφορές, τελικά αυτό αποσύρθηκε (was dropped), μετά από πιέσεις συγκεκριμένων χωρών.

Είναι γνωστό πως η Γερμανία συνεργάζεται με την Τουρκία για την κατασκευή υποβρυχίων, ενώ η Ισπανία κατασκευάζει τουρκικό αεροπλανοφόρο και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, προμηθεύουν την Άγκυρα με εξοπλισμούς.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Ραντεβού τον Δεκέμβρη

Ωστόσο, πάντοτε, σύμφωνα με το Politico, ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος διέψευσε πως υπήρξε σχέδιο κειμένου με τελεσίγραφο μιας εβδομάδας προς την Τουρκία προκειμένου να αποσύρει το Oruc Reis.

Διαβάστε επίσης: Μάσησε τα λόγια του ο Μητσοτάκης για τα 12 μίλια

Στο θέμα του εμπάργκο όπλων ωστόσο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής θυμίζοντας ότι υπήρξαν αποφάσεις στο παρελθόν που σχετίζονται με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε. «Εθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Αγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

Όπως φαίνεται ωστόσο κατά τη Σύνοδο Κορυφής επικράτησαν περισσότερο φιλοτουρκικές θέσεις.

Διαβάστε επίσης: Λεκτική στήριξη από Μέρκελ: «Λυπηρά» και «αχρείαστα» τα μονομερή μέτρα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη αποτυχία Μητσοτάκη στο Συμβούλιο

Documento Newsletter