Το μεσημέρι ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται και πάλι να καθίσουν στο τραπέζι και να τα βρουν σε φλέγοντα θέματα όπως το ζήτημα της Άγκυρα, για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και για το Brexit.
Και στα τρία θέματα παραμένει αβέβαιο το κατά πόσο θα καταλήξουν σε αποτελέσματα. Ειδικότερα στο ζήτημα της Τουρκία και στην επιβολή κυρώσεων Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να κρατούν «μικρό καλάθι» καθώς δε φαίνεται κυρίως από την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ καμία διάθεση για μετωπική σύγκρουση με την Άγκυρα.
Στην ομιλία της το πρωί στη γερμανική βουλή, την Τετάρτη, η καγκελάριος απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει αναφορικά με την Τουρκία λέγοντας πως «Οι δραστηριότητες συνεχίζονται» στην Ανατολική Μεσόγειο και «ιδιαίτερα η Κύπρος πλήττεται από αυτές». «Συνεπώς», πρόσθεσε, «θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω». Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, ωστόσο δεν τόνισε, όπως συνηθίζει, τη σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και την ασφάλεια της ΕΕ. Ενδεχομένως αυτό να είναι μια ένδειξη, ότι η καγκελάριος αυτή τη φορά δεν πρόκειται να απορρίψει κάθε είδους κυρώσεων.
Τι προβλέπει το Προσχέδιο Συμπερασμάτων
Το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κυρώσεις στην Άγκυρα που διέρρευσαν στον Τύπο απέχουν κατά πολύ από τις προσδοκίες των δύο χωρών για άμεσες κυρώσεις.
Οι ηγέτες καλούνται «να προετοιμάσουν πρόσθετες λίστες» στον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό για επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους, μετά την παράταση τον περασμένο μήνα του ήδη υπάρχοντος μηχανισμού που προς το παρόν στοχεύει μόνο δυο Τούρκους αξιωματούχους.
Το σχέδιο απόφασης ζητά από το συμβούλιο «εάν κριθεί απαραίτητο» να διευρυνθεί το εύρος της απόφασης, πράγμα, που όπως είπαν στο POLITICO αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, μπορεί να σημαίνει την απαγόρευση πρόσβασης σε ευρωπαϊκά λιμάνια και υπηρεσίες των τουρκικών πλοίων που έχουν εμπλακεί στις έρευνες στα νερά της Μεσογείου.
Στο Προσχέδιο σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών-μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών. Σημειώνεται επίσης η απόσυρση του Oruc Reis από τις έρευνες αναφέροντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «ελπίζει ότι αυτό θα συνεχιστεί για να επιτραπεί η επανάλειψη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Η αντίδραση της Τουρκίας
Σχολιάζοντας τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία από την πλευρά της εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν και θα είναι αντιπαραγωγικά μακροπρόθεσμα.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, İbrahim Kalın, σχολίασε πως η ΕΕ βρίσκεται «εγκλωβισμένη στα συμφέροντα ορισμένων χωρών».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία και απέρριψε πιθανές κυρώσεις από την Ε.Ε., εκτιμώντας μάλιστα ότι δε θα επηρεάσουν σοβαρά την Τουρκία. Παράλληλα, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι ενεργούν «ανέντιμα» προς τη χώρα του και ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.
Προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης και Brexit
Όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ αμφίβολο θεωρείται αν οι χώρες θα μπορέσουν να συμφωνήσουν και οι διαφωνίες με την Πολωνία και την Ουγγαρία θα ξεπεραστούν. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες επειδή διαφωνούν με τη διασύνδεση της παροχής βοήθειας από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ με την τήρηση των αρχών που διέπουν το κράτος Δικαίου, όπως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. Η καγκελάριος προειδοποίησε ότι ενδεχομένως η ΕΕ να λειτουργήσει το νέο έτος αρχικά με ένα είδος προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά προγράμματα στον τομέα της έρευνας, της υγείας, της παιδείας και της νεολαίας να μην χρηματοδοτηθούν.
Για το Brexit το αδιέξοδο συνεχίζεται με τις δύο χώρες να έχουν «μεγάλη απόσταση» σύμφωνα με εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης και τις συνομιλίες να παίρνουν παράταση μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.