Σύνοδος Κορυφής: Επιστολή Μισέλ στους 27 – Καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά

Σύνοδος Κορυφής: Επιστολή Μισέλ στους 27 – Καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τους 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ξετυλίγεται» η ατζέντα των θεμάτων όπου αναμένεται να συζητηθούν.

Στην επιστολή, ο Σαρλ Μισέλ ορίζει το πλαίσιο των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος στην Σύνοδο της 15-16ης Οκτωβρίου, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει κυρίαρχο ρόλο.

Παράλληλα, όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «μενού» των συζητήσεων περιλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, συζήτηση για την κλιματική αλλαγή αλλά και για τις στρατηγικές σχέσεις της Ένωσης με την Αφρική.

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην επιστολή του Σαρλ Μισέλ.

Αναλυτικά:

«Ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα συναντηθούμε σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Βλέπουμε ότι οι μολύνσεις από την COVID αυξάνονται και έχουμε ορισμένα ζητήματα που πιέζουν στην ατζέντα μας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές. Θα καλέσω τον διαπραγματευτή μας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ισότιμους όρους, την αλιεία και τη διακυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα πραγματοποιήσουμε μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τον τρόπο επίτευξης της φιλοδοξίας μας για το κλίμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συμφωνήσαμε για τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε τον στόχο μείωσης των εκπομπών μας για το 2030 για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη φιλοδοξία. Η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο στόχο τουλάχιστον 55% έως το 2030. Θα ήθελα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

Την Παρασκευή, θα ξανασυναντηθούμε για μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Αφρική, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να εμβαθύνουμε τις πολιτικές μας σχέσεις, να τις οδηγήσουμε σε υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την προθυμία να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του άλλου.

Μετά τη συζήτησή μας για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θα ασχοληθούμε με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

Τέλος, αναφορικά με την COVID-19, θα εξετάσουμε δύο ζητήματα. Θα αποτιμήσουμε τις προσπάθειες συντονισμού που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, μετά την έγκριση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας και θα λάβουμε ενημέρωση από την Πρόεδρο της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με τα εμβόλια. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Documento Newsletter