Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε για ακόμα μία ημέρα να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή δικαιολογεί την στάση του αυτή επικαλούμενος διαδικαστικούς λόγους αφού όπως είπε ολόκληρο το σύστημα ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ χρειάζεται αναθεώρηση. Παράλληλα, κατέστησε σαφές την άποψή του ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ παρά το γεγονός πως η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομα της και αναθεώρησε το σύνταγμά της με σκοπό να ενταχθεί στην ΕΕ.
Ωστόσο, τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μια τέτοια στάση εξαιτίας της κινεζικής και ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Τόσο η Βόρεια Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι θα απευθυνθεί στο λαό σήμερα το μεσημέρι για να τους ενημερώσει ενώ το σαββατοκύριακο θα γίνει συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας.
Χθες πάντως, Πέμπτη, παρά το γεγονός, πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είχαν αντίθετη άποψη τελικά επικράτησε αυτή του Γάλλου προέδρου. Όλες οι χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, εκτός από τη Γαλλία. Στην περίπτωση της Αλβανίας ο Εμανουέλ Μακρον βρήκε στήριξη από την Δανία και τις Κάτω Χώρες οι οποίες επίσης αντιστάθηκαν στο να δώσουν το «πράσινο φως». Ωστόσο, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες.
Δέσμευση για στήριξη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου σχετικά με το προφυγικό – μεταναστευτικό
Σε αυτό που συμφώνησαν πάντως που συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση είναι η δέσμευση για στήριξη που θα παρέχουν στα κράτη – μέλη που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο».
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι ηγέτες της ΕΕ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο.