Σύνοδος για το Κλίμα: Τήρηση των δεσμεύσεων ζητούν οι αναπτυσσόμενες χώρες

Σύνοδος για το Κλίμα: Τήρηση των δεσμεύσεων ζητούν οι αναπτυσσόμενες χώρες

Η εικοστή έβδομη κλιματική σύνοδος ξεκίνησε τις εργασίες της την Κυριακή, με κύριο διακύβευμα αυτή τη φορά την υλοποίηση της υπόσχεσης της χρηματοδότησης των φτωχών κρατών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για έλλειψη υπευθυνότητας από τις μεγαλύτερες χώρες στην εκπλήρωση της υπόσχεσης. Παράλληλα, η φετινή σύνοδος γίνεται υπό τη σκιά της έκθεσης του ΟΗΕ που εκτιμά ότι δεν υπάρχει πλέον καμιά περίπτωση ο πλανήτης να αποφύγει την υπερθέρμανση, αν δεν υπάρξουν ρηξικέλευθες τομές στα κλιματικά σχέδια των χωρών.

Δυσανάλογα μεγαλύτερες συνέπειες

Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν είχαν ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών, ενώ οι ιστορικές ξηρασίες στο Κέρας της Αφρικής αφήνουν χιλιάδες στο χείλος του θανάτου από ασιτία. Σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες του παγκόσμιου Νότου βρίσκονται σε δυσανάλογα δύσκολη θέση σε σχέση με την συμμετοχή τους στα διεθνή πράγματα.

Παρόλα αυτά, οι μεγάλες χώρες συνεχίζουν να φαίνονται «μικρές», μιας και δεν έχουν ακόμα συγκεντρώσει ολόκληρο το υπεσχημένο ποσό. Μάλιστα, σήμερα, Δευτέρα 7/11, ο βρετανικός Guardian αποκαλύπτει ότι τόσο η Βρετανία όσο και ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία δεν έχουν τηρήσει την υπόσχεσή τους για τη συμβολή τους στο ταμείο αυτό στήριξης των αδυνάμων χωρών. Μάλιστα, ανάλυση από την περιβαλλοντική οργάνωση Carbon Brief δείχνει ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στην εισφορά αυτή, με βάση τις εκπομπές ρύπων των περασμένων ετών, ενώ ήταν 40 δις. δολάρια, συνεισέφερε μόλις 7,6 δις το 2020.

Κενό γράμμα

Στην σύνοδο των Παρισίων το 2015, εκτός από την περίφημη συμφωνία και τους στόχους μείωσης των ρύπων άνθρακα για την αποφυγή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τέθηκαν οι βάσεις ενός περιβαλλοντικού ταμείου που θα διέθετε στις φτωχές χώρες κονδύλια ύψους 100 δισ. δολαρίων των χρόνο, ξεκινώντας από το 2020. Αυτό δεν έγινε, ενώ στην προηγούμενη σύνοδο στη Γλασκώβη, οι ανεπτυγμένες χώρες επανέλαβαν την δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αδύναμες χώρες, που ενώ το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον είναι μικρό, νιώθουν δυσανάλογα μεγαλύτερες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.  

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη: «Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια αύξηση στις επενδύσεις προσαρμογής για να σώσουμε εκατομμύρια ζωές από την κλιματική σφαγή». Ωστόσο, ορισμένες κλιματικές επιπτώσεις είναι τόσο σοβαρές που δεν μπορούν να προσαρμοστούν, και στο COP27 τα ευάλωτα κράτη θα απαιτήσουν περισσότερες ενέργειες για την χρηματοδότηση σχετικά με την ανοικοδόμηση μετά από τις καταστροφές. Οι πλούσιες χώρες έχουν απορρίψει τέτοιες προσφυγές στο παρελθόν, φοβούμενες ότι θα πρέπει να χρηματοδοτούν τέτοια σχέδια στο διηνεκές.

Καλές επιδόσεις

Δεν έχουν φανεί όλες οι χώρες ασυνεπείς, αν και το είδος της χρηματοδότησης  δεν είναι το ιδανικό. Η χρηματοδότηση της Ελβετίας ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερη και εκείνη της Γαλλίας και της Νορβηγίας ήταν υπερτριπλάσια του ποσού που είχαν υποσχεθεί. Η Ιαπωνία, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοδότησης, παρείχε 13 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερδιπλάσιο από το αναμενόμενο ποσό. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά από την Ιαπωνία και τη Γαλλία ήταν σε μεγάλο βαθμό με μορφή δανείων, ενώ η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κυρίως επιχορηγήσεις. Οι επιχορηγήσεις προτιμώνται πολύ περισσότερο από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες συχνά έχουν ήδη υψηλά επίπεδα χρέους.

Documento Newsletter