Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος ολοκληρώνουν σήμερα την πρώτη κοινή σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν πολλές κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Η σύνοδος ξεκίνησε χθες Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ, την παραθαλάσσια αιγυπτιακή πόλη, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή περίπου 40 ηγετών και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου.
Για τους Ευρωπαίους η σύνοδος κορυφής θα ενθαρρύνει την ενισχυμένη συνεργασία με τις αραβικές χώρες, προκειμένου κυρίως να υιοθετηθούν στην περιοχή οι θέσεις της ΕΕ έναντι αυτών της Κίνας και της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε χθες ότι οι δύο γειτονικές περιοχές θα πρέπει να συνεργαστούν προς «όφελος» των «λαών» και να μην αφήσουν έδαφος «στις παγκόσμιες δυνάμεις που βρίσκονται μακριά από την περιοχή μας».
Σήμερα στη διάρκεια μιας ειδικής συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών οι ηγέτες της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν τις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως αυτές στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη αλλά και το ακανθώδες ζήτημα της ισραηλινο- παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Χθες το βράδυ ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου είναι επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού που επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, αναφέρθηκε στη σύγκρουση καταγγέλλοντας την ιρανική «επέμβαση».
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη επέκρινε «τα ξένα χέρια» που εμπλέκονται στις συγκρούσεις αυτές, αναφερόμενος στο Ιράν και την Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε ότι «το να αφήνουμε τις συγκρούσεις στην Υεμένη, τη Συρία και τη Λιβύη και σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις χωρίς πολιτική λύση δεν μπορεί να αποτελεί παρά ανεπάρκεια για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στις επόμενες γενιές».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε τις κοινές θέσεις των δύο πλευρών –ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου. «Από τη σύνοδο αναμένω ότι θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με θετικό πνεύμα», δήλωσε.
Εκτός από τις περιφερειακές συγκρούσεις, οι ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν και στις διάφορες, κοινές ανησυχίες: τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική ανάπτυξη.
Εξάλλου ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές αραβικές χώρες.
«Πρέπει να μιλάμε με όλους, αλλά πρέπει να μιλάμε ανοικτά χωρίς να υπερβάλλουμε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως δεν πρέπει και να το υποτιμάμε», σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για διεθνή ζητήματα Χάλεντ αλ Χαμπάς ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένει από τη σύνοδο στο Σαρμ ελ Σέιχ «μια νέα εκκίνηση».
Ο Σίσι υπογράμμισε εξάλλου ότι «η αυξημένη συμμετοχή» στη σύνοδο είναι μια ένδειξη της επιτυχίας της χώρας του έπειτα από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η σύνοδος, την οποία διοργάνωσαν οι Αιγύπτιοι υπό το σύνθημα «επενδύστε στη σταθερότητα», είναι μια «καλή επιχείρηση για την Αίγυπτο, η οποία με τη διοργάνωση αυτής της συνόδου αποδεικνύει ότι επιστρέφει στο προσκήνιο της διπλωματικής σκηνής», δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ