«Συννεφιασμένη» διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών-Όλα υπό τον έλεγχο των τραπεζών

«Συννεφιασμένη» διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών-Όλα υπό τον έλεγχο των τραπεζών

Με επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις ενστάσεις των δανειστών μας να αποτελούν τροχοπέδη σε αισιόδοξη για την κοινωνία κατάληξη, ξεκινά σήμερα Δευτέρα το κυρίως μενού της 7ης αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας…

Βέβαια το βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών επιτείνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί ειδικά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στα θέματα των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών, για τα οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη περί άλλων τυρβάζει…

Χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας

Σε έναν 48ωρο κύκλο εξ αποστάσεως διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών εισέρχεται λοιπόν από σήμερα η Κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να …περάσει απόψεις που πόρρω απέχουν ώστε να χαρακτηριστούν συγκλίνουσες με αυτές που θέλουν να επιβάλλουν οι θεσμοί στο θέμα της επιδότησης της πρώτης κατοικίας αλλά και της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο κυρίαρχος λόγος είναι το πρόγραμμα επιδότησης δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας, που αποτελεί σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα-γέφυρα ώστε να περάσουν οι αλλαγές στο πτωχευτικό κώδικα. Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να θίξει η ελληνική πλευρά είναι το θέμα της παράτασης για 1 μήνα της προστασίας πρώτης κατοικίας ώστε να θεσμοθετηθούν οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προτείνει την εφαρμογή ενός προγράμματος-γέφυρα 9μηνης διάρκειας όπου θα υπάρξει υψηλή επιδότηση δόσεων σε δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας για όλους τους δανειολήπτες που «χτυπήθηκαν» από την κρίση του κορονοϊού και έχουν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αντιμέτωποι με τη μήνη των δανειστών

Ο τρόπος που χειρίζεται την οικονομία η κυβέρνηση Μητσοτάκη (και δεν αναφερόμαστε μόνο στην περίοδο των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού, λόγω COVID-19) αλλά και η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία τους, έχει φέρει τους επικεφαλής των δανειστών μας σε μία σκληρή και αδιάλλακτη στάση. Ετσι:

-Δεν δίνουν το περιθώριο ενός μηνός

-Απαιτούν στο πρόγραμμα γέφυρα τον τελευταίο λόγο να τον έχουν οι τράπεζες. Αναλυτικότερα απαιτούν να λάβουν τα σχετικά δάνεια του προγράμματος-γέφυρα μόνο όσοι έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες για τη διευθέτηση των δανείων τους.

-Δεν δέχονται το «άνοιγμα» στους δανειολήπτες και θέλουν να επιβληθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα-γέφυρα. Ουσιαστικά επιδιώκουν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και κατοικίες μικρής αξίας.

Αν τελικά περάσει η γνώμη των δανειστών τότε καθίσταται σαφές ότι το πρόγραμμα θα λειτουργεί για πολύ λίγους (λιγότερους από 300.000 δανειολήπτες) και βέβαια θα αλλοιωθεί ολοσχερώς η φύση του προγράμματος προστασίας αφού δεν θα αποτελεί στην ουσία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τα υπόλοιπα θέματα της 7ης αξιολόγησης

Πάντως και παρότι αποτελεί το κυρίαρχο θέμα δεν είναι το μόνο που θα συζητηθεί στο πλαίσιο ττηε 48ωρης εξ αποστάσεως διαπραγμάτευσης για την 7ης αξιολόγηση (αναμένεται να έχουμε την έκθεση περί τα τέλη Σεπτεμβρίου).

Άλλα θέματα προς συζήτηση που υπάρχουν στην ατζέντα είναι:

-Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου (ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ κάτι που εξοργίζει τους επικεφαλής των δανειστών μας

-Οι εκκρεμείς συντάξεις αλλά πεδίο έντονης αμφισβήτησης του οικονομικού επιτελείου και ειδικά του αρμοδίου υπουργού Γ. Βρούτση, ο οποίος κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες αφού στο τέλος του Ιουνίου 2019 είχαν καταμετρηθεί στις 125.000 περίπου και πλέον ξεπερνούν τις 300.000.

-Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των ακινήτων,

-η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές,

-οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Ενέργειας

-οι Ιδιωτικοποιήσεις

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι βαρύ για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα σύννεφα πολλά λόγω των κάκιστων χειρισμών που δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον για τη επίτευξη των κυβενρητικών στόχων

Documento Newsletter