Συνήγορος του Πολίτη: Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσοστά σχολικής διαρροής από το 2018 και μετά

Συνήγορος του Πολίτη: Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσοστά σχολικής διαρροής από το 2018 και μετά

Σε σοβαρά συμπεράσματα που θα πρέπει να προβληματίσουν κατέληξε έρευνα του Συνήγορου του Πολίτη σε σχέση με τη σχολική διαρροή, δηλαδή το φαινόμενο της εγκατάλειψης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μαθητές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη πραγματοποίησε παρέμβαση, ώστε να διαπιστώσει τα ποσοστά της σχολικής διαρροής στη χώρα -λαμβάνοντας υπόψη και τα προσκόμματα στην πρόσβαση κατά την περίοδο της πανδημίας- και να συλλέξει στοιχεία ως προς τον υφιστάμενο μηχανισμό παρακολούθησης της φοίτησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από το αρμόδιο Υπουργείο.

Στην επιστολή που υπογράφει η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου και απευθύνεται στο Υπ. Παιδείας, αλλά και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τονίζεται ότι «δεν κατέστη δυνατό να εντοπισθούν δημόσια αναρτημένα δεδομένα του ΙΕΠ αναφορικά με τη σχολική φοίτηση των παιδιών για το χρονικό διάστημα 2018-2022».

«Στις σχετικές με το ζήτημα δημοσιεύσεις της ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφεται το ποσοστό των παιδιών που έχουν εγκαταλείψει οριστικά τη φοίτησή τους, γεγονός που καθιστά κατ’ ελάχιστον δυσχερή την ολοκληρωμένη εποπτεία των θεμάτων συμπερίληψης των παιδιών στην εκπαίδευση και κατ΄ επέκταση τη λήψη κατάλληλων μέτρων άσκησης δημόσιας πολιτικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν υφίσταται οποιοσδήποτε μηχανισμός για την παρακολούθηση της εγγραφής των παιδιών στις σχολικές βαθμίδες με τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου έγκαιρα να διαπιστώνεται το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν εγγραφεί καθόλου στην υποχρεωτική εκπαίδευση», σημειώνει η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Θεώνη Κουφονικολάκου και καταλήγει:

«Ο Συνήγορος διατυπώνει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν προκύπτει να παρακολουθούνται θεσμικά επαρκώς, η εγγραφή των παιδιών όταν
συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν οριστικά την υποχρεωτική ή μη σχολική φοίτηση».

080824-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ-ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ by Website Documento on Scribd

Διαβάστε επίσης

Όλα… «δεξιά»: Στο 2,7% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, από 2,3% τον Ιούνιο!

Φρίκη στη Σπάρτη: Συνελήφθη πατέρας που βίαζε την κόρη του – Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό στο κινητό του

Σοκάρει ο πνιγμός του Λάζαρ Τζούκιτς σε αγώνα CrossFit – Βίντεο κατέγραψε τις τελευταίες του στιγμές στο νερό (Videos)

Μισή φέτα, μισό αρνί, μισές διακοπές, μισή ζωή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter