Συνήγοροι Παπαδάκου: «Η ποινική δίωξή ασκήθηκε με αυθαίρετο τρόπο»

Φωτογραφία Αρχείου

Αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η κλήση σε απολογία της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της, κατατέθηκε στο δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος από τους δικηγόρους της, Δημήτρη Τσοβόλα και Λυδία Τσοβόλα.

Οι συνήγοροι της Γ. Παπαδάκου, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, ότι στην περίπτωσή της έχει παραβιαστεί η ΕΣΔΑ και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, αφού δεν προηγήθηκε ακρόασή της ούτε ολοκληρώθηκε η σχετική προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στον οποίο είχε διαβιβαστεί μήνυση του Μιωνή Σάμπυ, ούτε κρίθηκε από τον Εισαγγελέα αυτόν το βάσιμο ή μη της ανωτέρω μήνυσης.

Μάλιστα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων,ότι η ποινική της δίωξη ασκήθηκε με τρόπο αυθαίρετο, καθώς το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, είχε τοποθετηθεί με αντίθετη γνωμάτευση.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα η Γιάννα Παπαδάκου μαζί με τη συνήγορό της Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν στο δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος, αίτηση με την οποία ζητούν την ακύρωση της κλήσης σε απολογία της και της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της, διότι παραβιάστηκε και η ΕΣΔΑ και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, αφού δεν προηγήθηκε ακρόασή της ούτε ολοκληρώθηκε η σχετική προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στον οποίο είχε διαβιβαστεί μήνυση του Μιωνή Σάμπυ, ούτε κρίθηκε από τον Εισαγγελέα αυτόν το βάσιμο ή μη της ανωτέρω μήνυσης. Η ποινική της δίωξη ασκήθηκε παρά την αντίθετη γνωμάτευση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί η νόμιμη προδικασία, με αυθαίρετο τρόπο.

Επίσης προ ημερών υποβλήθηκε αίτηση προς την ανακρίτρια του άρθρου 86 του Συντάγματος για να εξεταστούν, πριν την απολογία της, οι ακόλουθοι ουσιώδεις μάρτυρες που ανατρέπουν ακόμη και τις πιο αυθαίρετες υποψίες σε βάρος της. Οι μάρτυρες είναι οι ακόλουθοι:

1. Herve Daniel Mercel Falciani, ο οποίος μπορεί να καταθέσει σχετικά με το πως κλείστηκε το ραντεβού στο Παρίσι από την εισαγγελία και για το εάν την γνώριζε πριν τη συνάντηση αυτή στο Παρίσι την 12.9.2015.

2. Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος πρέπει να κληθεί εκ νέου προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί, καθώς επίσης και αν τον επισκέφτηκε ελεγκτής του ΣΔΟΕ προκειμένου να του καταγγείλει απειλές που δέχθηκε.

3. Γεώργιος Καλούδης, προκειμένου να καταθέσει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο κανονίστηκε το ραντεβού στο Παρίσι και ποιος ήταν ο σκοπός της κατάθεσης του Φαλτσιανί και εάν γνώριζε την Παπαδάκου πριν το ταξίδι στο Παρίσι και εάν τους συνόδευσε.

4. Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να καταθέσει για τις συνθήκες ελέγχου σχετικά με την φοροδιαφυγή των κ.κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά. Ο μάρτυρας αυτός υπήρξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ. 5. Σταύρος Καπάκος, ο οποίος θα καταθέσει σχετικά με την επαγγελματική της πορεία και 6. Γεωργία Κοντράρου προκειμένου να καταθέσει τι προβλέπει για το ρεπορτάζ ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και τον τρόπο που γίνονται οι επαφές των δημοσιογράφων με του εισαγγελείς.

Ακόμη έχουμε αιτηθεί από τις 21.12.2021 στην κα ανακρίτρια να ζητηθούν η δικογραφία για την οποία ενεργείται ανάκριση σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και οι δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από προκαταρκτική εξέταση, για τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτριο Αβραμόπουλο, προκειμένου να λάβει γνώση η κα Παπαδάκου των δικογραφιών αυτών πριν την απολογία της στην ανακρίτρια, δεδομένου ότι στο κατηγορητήριο που της κοινοποιήθηκε αναφέρεται αυθαίρετα ότι εστάλησαν οι φάκελοι από την κυρία Τουλουπάκη στη Βουλή χωρίς την ύπαρξη στοιχείων κατά των πολιτικών προσώπων. Αυτονόητο βέβαια ότι η Γιάννα Παπαδάκου ως δημοσιογράφος δεν έχει καμία σχέση με τις ενέργειες της δικαιοσύνης.»

Διαβάστε επίσης: ΕΣΗΕΑ: Προβληματισμός για την κλήση της Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης