Στον απόηχο της παραδοχής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για την μυστική συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνου – όπου ο πρωθυπουργός στην ουσία «έχασε τα λόγια» μετά από σχετική ερώτηση, έγινε γνωστό σήμερα το πρωί πως οι συναντήσεις συνεχίζονται σε «στρατιωτικό επίπεδο».
Όπως μεταδόθηκε στις Βρυξέλλες θα γίνει την Τρίτη (15/9/2020), η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις.
Η σχετική είδηση αποδίδεται σε «διπλωματικές πηγές».
Σημειώνεται πως η μυστική συνάντηση στο Βερολίνο είχε αποκαλυφθεί από τον ίδιο τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρνοντας την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη αμηχανία.
Χθες σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον χάθηκε στη… μετάφραση, όταν επιχείρησε να δώσει μια πειστική απάντηση. Περισσότερα ΕΔΩ.
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν έκανε καμία οπισθοχώρηση
Η Άγκυρα διαβεβαίωσε σήμερα πως η επιστροφή στο λιμάνι του πλοίου ερευνών, που είχε αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελεί οπισθοχώρηση και κάλεσε την Αθήνα να κάνει κι αυτή σε αντάλλαγμα κάποια κίνηση.
«Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξής του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης».
Πέτσας: Να αποδείξει συνέπεια η Τουρκία για να ξεκινήσουμε τις διευκρινιστικές επαφές
Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας, εδώ και μήνες – από το Νοέμβριο που η ‘Αγκυρα υπέγραψε το άκυρο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης έως και τώρα – αντιμετωπίζει μια ρητορική, αλλά και έμπρακτη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Αν. Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε – μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς – να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν – με υπαιτιότητα της Τουρκίας – τον Μάρτιο του 2016», ανέφερε ο κ. Πέτσας.