Μοιάζει παράδοξο αλλά ο πρωθυπουργός βγαίνει από τον ανασχηματισμό με περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θεωρητικά θέλησε να απαντήσει με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Το κρεσέντο του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του παρολίγον υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Αποστολάκη, πάνω στον οποίο θέλησε να στηρίξει την πολιτική συναίνεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ενδεικτικό της αυτοαπαξίωσης της κυβέρνησης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να εξευτελίσει τον πρώην υπουργό που μόλις μία ημέρα νωρίτερα επέλεξε ο αρχηγός του.
Το εάν ο κ. Γεωργιάδης κινείται στην γραμμή Μαξίμου που είναι πλέον εμφανώς σε πανικό ή είναι αυτονομημένος και καταφέρεται -όπως και όλη η σαμαρική πτέρυγα- εναντίον του υπουργού Αμύνης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ερώτημα. Πάντως η δυσαρέσκεια για την επιλογή Αποστολάκη είναι ευρύτερη στο εσωτερικό της ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει σύντομα να επανέλθει στην δημιουργία του υπουργείου με ένα πρόσωπο από τις Ένοπλες Δυνάμεις -όπως έχει περιγράψει- που όμως θα ικανοποιεί την δεξιά πτέρυγα.
Η περιπέτεια γύρω από τον Ευάγγελο Αποστολάκη αλλά και οι αρνήσεις που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από υπουργούς για μετακίνηση, «τσαλάκωσαν» καίρια την εικόνα του ηγέτη που φιλοτεχνεί το μιντιακό σύστημα. Είναι ο τρίτος περιορισμένης εμβέλειας ανασχηματισμός που επιχειρεί ο πρωθυπουργός στα δύο χρόνια. Επιβεβαίωσε ότι δεν είναι αρκετά ισχυρός για να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η κυβέρνησή του.
Εξακολουθεί να πορεύεται με ένα βαρύ και δυσλειτουργικό κυβερνητικό σχήμα. Τον Ιανουάριο δικαιολόγησε τον τότε ανασχηματισμό με την απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου τον οποίο επανέφερε οκτώ μήνες μετά και αφού προηγήθηκε επαναπροσέγγιση και ο κ. Θεοδωρικάκος μάζεψε τα όσα υπερήφανα έλεγε κατά του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, βάζοντας και το τρίτο πουλέν του Γιώργου Καρατζαφέρη, τον Θανάση Πλεύρη -έναν πολιτικό περιορισμένης εμβέλειας γνωστό μόνο για τις ακραίες πολιτικές του απόψεις- δημιουργεί ρήγμα στο προφίλ του δήθεν κεντρώου και φιλελεύθερου πολιτικού και δημιουργεί πρόβλημα στον σημιτικό-εκσυγχρονιστικό χώρο.
Φυσικά θα συνεχίσουν ευτελιζόμενοι να στηρίζουν την κυβέρνηση με τους Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη και τους σαμαρικούς, αλλά είναι σαφές πλέον ότι οι ισορροπίες στο σύστημα που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν διασαλευτεί. Ο κ. Πλεύρης αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μετά της παρέμβαση του Ισραηλιτικού Συμβουλίου στην χώρα μας για τις απόψεις που είχε εκφράσει παλαιότερα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Αποδυναμωμένος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και με το προφίλ του καταρρακωμένο ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει πολιτική δυναμική και κυβερνητικό αφήγημα ενόψει της πιο δύσκολης από την ανάληψή του χρονιάς. Η πανδημία με όλες τις παραλείψεις και τις αβελτηρίες στην αντιμετώπισή της επανακάμπτει ενώ η οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της. Οι αυξήσεις στο ρεύμα που συμπαρασύρουν τα βασικά είδη διαβίωσης πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.
Οι χθεσινές δηλώσεις αισιοδοξίας του πρωθυπουργού μετά την συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς στην Θεσσαλονίκη δημιουργούν βάσιμα το ερωτηματικό αν έχει συναίσθηση της κατάστασης που βιώνει η οικονομία και η κοινωνία.
Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες, τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά…Η χώρα σήμερα δανείστηκε και πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας».