Συνεχίζεται χωρίς τελεσίγραφο η απολογία Βαξεβάνη: «Καλέστε το Μανιαδάκη αν σας ενδιαφέρει η αλήθεια»

Συνεχίζεται χωρίς τελεσίγραφο η απολογία Βαξεβάνη: «Καλέστε το Μανιαδάκη αν σας ενδιαφέρει η αλήθεια»

Ελεύθερα και δίχως «τελεσίγραφο» συνέχισε σήμερα την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος για ακόμη μία φορά επισήμανε στην ανακρίτρια πως ο Νίκος Μανιαδάκης όχι μόνο έχει φύγει στο εξωτερικό αλλά έχει βγάλει στο «σφυρί» και το σπίτι του, όπως αποκάλυψε το Documento.

Το κλίμα κατά τη σημερινή απολογία στο ανακριτικό γραφείο ήταν διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη φορά όταν η ανακρίτρια απαίτησε να ολοκληρώσει την απολογία του δίχως ο Βαξεβάνης να έχει προλάβει να παραδώσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του. Μπαίνοντας στο γραφείο της ανακρίτριας Αλεβιζοπούλου ο Βαξεβάνης επισήμανε ότι χρειάζεται ακόμη τρεις ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσει την απολογία του με την ανακρίτρια, να μην φέρνει αντίρρηση.

Η απολογία Βαξεβάνη ξεκίνησε με τον εκδότη του Documento να καταθέτει το δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Νίκος Μανιαδάκης μαζί με τη σύζυγό του Χρυσάνθη Φαρμάκη πουλάνε την υπερπολυτελή τους βίλα στον Διόνυσο Αττικής. Μια εξέλιξη που όπως φαίνεται επιβεβαιώνει τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis ετοιμάζεται –αν δεν το έχει ήδη πράξει– να εγκατασταθεί μόνιμα στο Ασκοτ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης: Έφυγε ο Μανιαδάκης, πουλάει και τη βίλα του στον Διόνυσο

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος ζήτησε από την ανακρίτρια για ακόμη μία φορά να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με το Νίκο Μανιδάκη, με την ανακρίτρια να μην δεσμεύεται όμως για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος.

Στο σημείο αυτό, τόσο ο Κώστας Βαξεβάνης όσο και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης, Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος επισήμαναν στην ανακρίτρια πως «έχει υποχρέωση να αναζητήσει την αλήθεια» και ότι η «εξέταση Μανιαδάκη είναι σημαντική» διότι ανατρέπει όλο το κατηγορητήριο όχι μόνο σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη αλλά και κατά όσων διώκονται για την υποτιθέμενη σκευωρία της Novartis.

Στη συνέχεια ο Βαξεβάνης κατέθεσε ενώπιον της ανακρίτριας Αλεβιζοπούλου όλα τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με το Νίκο Μανιαδάκη, από τα οποία προκύπτει η συστηματική επαφή που είχε μαζί του.

«Η Ράικου ήθελε να με ενοχοποιήσει λόγω των δημοσιευμάτων»

Η απολογία Βαξεβάνη συνεχίστηκε με την κατάθεση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου είπε ότι είπε σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη, επειδή ήθελε να ενοχοποιήσει τον ίδιο, λόγω των δημοσιευμάτων για την απόκρυψη εγγράφων στην υπόθεση Λιακουνάκου, τα οποία την οδήγησαν στην παραίτηση.

Πιο αναλυτικά ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε στη σχέση του συζύγου της Ράικου, γιατρού Λάζαρου Καρνέση με τη Novartis, κατέθεσε τα εμβάσματα της Novartis και της Αstellas Pharmaceuticals στον σύζυγο της Ελένης ΡάικουΛάζαρο Καρνέση, σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδικαιούχος ήταν και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Μάλιστα όπως κατέθεσε ο Βαξεβάνης ένα από τα εμβάσματα που είχαν εντοπιστεί προς το σύζυγο της Ράικου από τη Novartis αφορούσαν σε έρευνα για το φάρμακο Diovan. Το συγκεκριμένο  φάρμακο ήταν μέρος του στρατηγικού προγράμματος «Exactly» της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, γι το οποίο η Novartis παραδέχτηκε ότι χρημάτιζε γιατρούς.

Ο μάρτυρας που ζητούσε τη Ράικου

Επιπλέον ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον μάρτυρα που την Πρωτοχρονιά του 2017 ανέβηκε στο Χίλτον απειλώντας να αυτοκτονήσει. Ο μάρτυρας είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να μιλήσει με την εισαγγελέα Ράικου φωνάζοντας: «∆εν θα πληρώσω εγώ τα σπασµένα της εταιρείας». Ο Τσενεκίδης, όπως κατέθεσε ο Βαξεβάνης αν και είχε προχωρήσει η διαδικασία ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για την υπόθεση Novartis εντούτοις για άγνωστους λόγους δεν εντάχθηκε.

Η Τσατάνη και η αναφορά του Ιωάννη Αγγελή

Στη συνέχεια ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε και στην υπόθεση της εισαγγελέως Τσατάνη. Όπως ανέφερε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης είχε καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην οποία περιέγραφε πως με μεθόδευση, δικογραφία για την υπόθεση Βγενόπουλου είχε ανατεθεί με νομική ακροβασία στη Γεωργία Τσατάνη, ενώ κανονικά έπρεπε να ερευνηθεί από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Ο Βαξεβάνης συνέχισε την απολογία του και για το σκάνδαλο Βγενόπουλου περιγράφοντας τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Ιωάννης Αγγελής στην αποκάλυψη του σκανδάλου, επειδή η Τσατάνη απέσπασε παρανόμως τη δικογραφία από την εισαγγελία Διαφθοράς, τη συσχέτισε με άλλη υπόθεση του Βεγνόπουλου και την έβαλε στο αρχείο. Όπως υπογράμμισε ο Βαξεβάνης, σε όλα τα δημοσιεύματα το περιοδικό Hot Doc δικαιώθηκε, ενώ ασκήθηκαν και διώξεις σε βάρος του Βγενόπουλου ( η δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου), συνεργατών του και άλλων εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο κατάρρευσης της Λαϊκής Τράπεζας.

Ένα από τα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Βαξεβάνης είναι ότι τον κατηγορούν ακόμη και για αδικήματα τα οποία σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν είχε τελέσει θα είχαν παραγραφεί.

Να σημειωθεί ότι η απολογία του Βαξεβάνη συνεχίζεται και αύριο 4 Μαΐου 2022.

Documento Newsletter