Συνεχίζεται ο νομικός γολγοθάς της πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα

Συνεχίζεται ο νομικός γολγοθάς της πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα

Συνεχίζεται η δικαστική περιπέτεια της whistleblower Μαρίας Εφίμοβα και του συζύγου της, Παντελή Βαρνάβα, για τον οποίο το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης θα συνεδριάσει αυτή την Παρασκευή, προκειμένου να αποφανθεί αν θα εκδοθεί ή όχι στην Κύπρο, βάσει εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί για το πρόσωπό του.

Το επίμαχο ένταλμα σύλληψης έχει ταυτόσημες κατηγορίες με το αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος της Μαρίας Εφίμοβα από την Κύπρο, αλλά το οποίο ακυρώθηκε από την Interpol. Αυτό οφείλεται σε ένα γεγονός που όπως έχει επισημάνει στο Documento η συνήγορος του ζεύγους, Εύα Αμπάζη, οφείλεται στο ότι «η Interpol στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για φτιαχτές κατηγορίες».

Η δίκη έχει αναβληθεί ήδη μια φορά, κάτι που η πλευρά της Μαρίς Εφίμοβα και του συζύγου της επιθυμούν να συμβεί και στην αυριανή δικάσιμο, αφού εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης του Παντελή Βαρνάβα στην Interpol, η οποία θα εξεταστεί εντός του προσεχούς Οκτωβρίου.

Εφόσον η κατάληξη της εκδίκασης της αίτησης είναι θετική για το ζεύγος, θα οδηγήσει σε ακύρωση του εντάλματος σύλληψης από την Interpol –και μάλιστα για πολιτικούς λόγους-, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αντιστοίχως και την έκβαση της υπόθεσης στα ελληνικά δικαστήρια.

Η δολοφονία της δημοσιογράφου Γκαλίτσια

Η Μαρία Εφίμοβα έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, όταν τα στοιχεία της ταυτότητάς της, διέρρευσαν από την εισαγγελία της Μάλτας, όπου είχε πάει να καταθέσει. Η Μαρία Εφίμοβα εργαζόταν μέχρι τον Μάρτιο του 2016 –για περίπου δυόμιση μήνες-, στην Pilatus Bank στη Μάλτα. Πρόκειται για την τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών, έπειτα από τη δολοφονία της μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια, η οποία υποψιαζόταν πως η συγκεκριμένη τράπεζα λειτουργούσε ως βιτρίνα για το αζέρικο μαύρο χρήμα.

Μάλιστα, η δολοφονηθείσα δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι το 60% του κεφαλαίου της τράπεζας προερχόταν από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας φερόταν να είχε πάρει μέσω εταιρείας-βιτρίνας στον Παναμά 1 εκατ. δολάρια από τους Αζέρους.

Η Εφίμοβα αρχικά εργάστηκε ως βοηθός του πρόεδρου της τράπεζας Αλί Σαντρ Χασεμί Νετζάντ. Πρόκειται για το πρόσωπο το οποίο συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι προσπάθησε να μεταφέρει σε αμερικανικές τράπεζες περί τα 115 εκατ. δολάρια, γεγονός που παραβίασε το οικονομικό εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Το ποσό αυτό σύμφωνα με δημοσιεύματα φερόταν να είχε εισπραχθεί στο πλαίσιο συμφωνίας του Ιράν με τη Βενεζουέλα για την κατασκευή 7.000 εργατικών κατοικιών στη λατινοαμερικανική χώρα. Μολονότι, ο Σαντρ Χασεμί Νετζάντ κηρύχθηκε ένοχος στη δίκη, οι κατηγορίες εξέπεσαν στο εφετείο. Τον Νοέμβριο του 2018 η άδεια της τράπεζας ανακλήθηκε από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, γεγονός για το οποίο η Pilatus Bank έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαφθορά που άγγιζε σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της Μάλτας

Η Μαρία Εφίμοβα υπήρξε πληροφοριοδότης της Γκαλίτσια, καθώς η διαφθορά που εντόπισε ότι συνέβαινε στην τράπεζα, φέρεται πως άγγιζε σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της Μάλτας. Έπειτα από τη δολοφονία της Γκαλίτσια και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της, η Μαρία Εφίμοβα ενεπλάκη σε μια υπόθεση που θυμίζει σενάριο πολιτικού και κατασκοπικού θρίλερ. Εναντίον της εκδόθηκαν δύο εντάλματα σύλληψης τα οποία εκδόθηκαν το 2017 από τις αρχές της Μάλτας.

Το πρώτο εκδόθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2017 και αφορούσε υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων.

Το δεύτερο ένταλμα εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2017 και αφορούσε. δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου και καταστροφή φήμης άλλου προσώπου. Τον Ιούνιο του 2018 ο Άρειος Πάγος έλαβε την απόφαση να μην εκδοθεί η Μαρία Εφίμοβα στη Μάλτα.

Η υπόθεση όμως συνεχίστηκε, αφού τον περασμένο Νοέμβριο, ο σύζυγός της Μαρίας Εφίμοβα, Παντελής Βαρνάβας, συνελήφθη, επειδή εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του από την Κύπρο. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι όμοιες με όμοιες με αυτές που αντιμετώπιζε η Μαρία Εφίμοβα, βάσει εντάλματος σύλληψής του που είχε εκδοθεί στο παρελθόν από την Κύπρο. Το συγκεκριμένο ένταλμα σύλληψης ακυρώθηκε από την Interpol, επειδή κρίθηκε ότι είχε εκδοθεί για πολιτικούς λόγους.

Ετικέτες

Documento Newsletter