Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας της Ειρήνης Αθανασάκη του «ΕΛΑ» – Μικρότερη αποζημίωση ζητά ο Άρειος Πάγος

Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας της Ειρήνης Αθανασάκη του «ΕΛΑ» – Μικρότερη αποζημίωση ζητά ο Άρειος Πάγος

Δέκα χρόνια μετά την τελεσίδικη αθώωση της από τη Δικαιοσύνη, η Ειρήνη Αθανασάκη που φυλακίστηκε για 939 ημέρες ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ), δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποζημιωθεί από το Κράτος για την άδικη κράτηση της.

Ο δικαστικός της αγώνας για αποζημίωση καλά κρατεί καθώς ο Άρειος Πάγος κρίνοντας ως υψηλό το χρηματικό ποσόν που της επιδίκασε το Εφετείο Αθήνας ανέπεμψε την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο (με διαφορετική σύνθεση) για νέα κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ειρήνη Αθανασάκη (της είχε αποδοθεί η κωδική ονομασία “Μυρτώ”) συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2003 μαζί με άλλα άτομα ως μέλος του ΕΛΑ και καταδικάστηκε πρωτοδίκως με βάση το νομικό μόρφωμα της συλλογικής ευθύνης σε κάθειρξη 25 ετών.

Το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού όμως, τον Δεκέμβριο του 2009, την έκρινε ομόφωνα αθώα, ενώ προχώρησε στην απαλλαγή και των υπόλοιπων κατηγορουμένων με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν ισχυρά και ικανά στοιχεία ενοχής τους. Η Ειρήνη Αθανασάκη έκανε χρήση της νομοθεσίας που ορίζει τα της καταβολής χρηματικής αποζημίωσης στους αδίκους καταδικασθέντες και προσέφυγε σχετικά στη Δικαιοσύνη.

Στην αίτηση της ανέφερε αναλυτικά τις συνέπειες της προφυλάκισης, αρχικά, και φυλάκισης της στη συνέχεια, μιας κατάστασης από την οποία όπως τόνιζε «τραυματίστηκε αφάνταστα ψυχικά και στιγματίστηκε κοινωνικά».

Κατά την σύλληψη της απασχολούνταν ως διευθυντικό στέλεχος σε τουριστικό γραφείο, συνεργασία η οποία διεκόπη βιαίως ενώ η ίδια παρέμεινε προφυλακισμένη για 547 ημέρες και φυλακισμένη για 393 ημέρες (συνολικά 939 ημέρες).

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της έχασε συνολικά 151.800 ευρώ από μισθούς και επιδόματα εορτών τα οποία θα ελάμβανε κάτω από κανονικές συνθήκες.

Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών της επιδίκασε για περιουσιακή ζημία το ποσό των 12 ευρώ ημερησίως και συνολικά 11.268 ευρώ, για την ηθική βλάβη που υπέστη το ποσό των 20.000 ευρώ και για απώλεια μισθών και επιδομάτων 40.700 ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης η οποία τελικά και αναιρέθηκε με το αιτιολογικό της «ελλιπούς και αντιφατικής αιτιολογίας».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αναίρεσης, το Εφετείο:

*«Επιδίκασε αποζημίωση καθ΄ υπέρβαση του ορίου των 29 ευρώ ημερησίως, παρ΄ ότι δεν εδέχθη την συνδρομή εξαιρετικών λόγων δικαιολογούντων την εν λόγω επιδίκαση.

*Ως προς το σκέλος που αφορά στην αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη, λόγω της στέρησης των αποδοχών της από την εργασία, η απόφαση είναι πλημμελής και έχει αντιφατικές και ελλιπείς αιτιολογίες,

Έτσι το θέμα θα κριθεί τώρα εκ νέου από το αρμόδιο δικαστήριο. 

Documento Newsletter