Συνεχίζεται ο διάλογος του Documento – Κίντζιος: Ανακαλύπτοντας ξανά την κεντροαριστερά

Συνεχίζεται ο διάλογος του Documento – Κίντζιος: Ανακαλύπτοντας ξανά την κεντροαριστερά

Προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης, σημαντικά κομματικά στελέχη και ανένταχτοι της Αριστεράς αναπτύσσουν τις θέσεις τους για τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου προοδευτικού πόλου κόντρα στη ΝΔ

Αναµφίβολα η συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου της κεντροαριστεράς µε προοπτική διακυβέρνησης πρέπει να αποτελεί την επείγουσα προτεραιότητα του λεγόµενου προοδευτικού χώρου, τόσο ως εναλλακτική πρόταση πολιτικής ηγεσίας της χώρας όσο και ως αναγκαία απάντηση στην πολυδιάσπαση δυνάµεων, η οποία από ένα σηµείο και µετά δυνητικά τροφοδοτεί ακραία και λαϊκιστικά ρεύµατα και τάσεις.

Για να µην παραµείνουµε όµως σε ευχολόγια, η εκκίνηση µιας διαδικασίας συσπείρωσης των διαφορετικών οµάδων και πολιτικών φορέων της ευρύτερης Αριστεράς, όπως αυτοί αυτοπροσδιορίζονται, πρέπει να θέσει ως πρώτο στρατηγικό στόχο την επαναπροσέλκυση των ψηφοφόρων, η αποχή των οποίων από τις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή. Για να κερδηθεί όµως ξανά η εµπιστοσύνη των πολιτών απαιτείται η παρουσίαση ενός σαφούς οράµατος το οποίο θα απαντά τόσο στα ουσιαστικά προβλήµατα της καθηµερινότητας όσο και στην ανάγκη εξασφάλισης βιώσιµου µέλλοντος για τη χώρα µας και µάλιστα σε ικανό βάθος χρόνου. Αν και το νέο αυτό πολιτικό αφήγηµα θα απευθύνεται σε όλους, ο πυρήνας του οφείλει να αφορά τα πλέον ευάλωτα στρώµατα της κοινωνίας, η ποσοστιαία συµµετοχή των οποίων στο σύνολο του πληθυσµού εκτιµώ ότι θα αυξηθεί στο προσεχές µέλλον λόγω των έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και της κλιµατικής κρίσης. Ζητήµατα όπως το κόστος των τροφίµων και των ενοικίων, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, το έλλειµµα ασφάλειας και το χάσµα της ανταγωνιστικότητας σε σχέση µε τον ευρωπαϊκό µέσο όρο έχουν αποκτήσει πλέον κρίσιµο µέγεθος και οι επιπτώσεις τους αποτελούν πραγµατική ωρολογιακή βόµβα στη βάση της κοινωνικής συνοχής.

Οι καιροί επιβάλλουν την επιστροφή του κράτους πρόνοιας όχι µέσω της άσκησης επιδοµατικής πολιτικής αλλά µε την ουσιαστική, συνεχή και αδιάλειπτη επένδυση σε όλο το φάσµα των δηµόσιων αγαθών και ασφαλώς και των υποδοµών. Αυτό θα πρέπει να γίνει µε τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες απαιτήσεις, αυξάνοντας τη ρυθµιστική παρουσία του κράτους εκεί όπου απαιτείται (ασυδοσία αγορών, καθυστέρηση απονοµής δικαιοσύνης) και µειώνοντάς την εκεί όπου η υπερρύθµιση έχει βλαπτικά αποτελέσµατα (οικονοµική και επιχειρηµατική ελευθερία, γραφειοκρατία δηµόσιου τοµέα).

Η προσέγγιση αυτή µπορεί να αποτελέσει ευκαιρία έτσι ώστε η κεντροαριστερά να αναδυθεί ξανά στο πολιτικό σκηνικό µε ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσηµο, το οποίο θα αποτελεί δέσµευσή της για µια διακυβέρνηση µε στόχο τη µείωση των ανισοτήτων και την εξάλειψη κάθε µορφής αποκλεισµού, µέσα από το τρίπτυχο της διαφάνειας, της προσβασιµότητας και της ασφάλειας (υπό την ευρεία έννοια, συµπεριλαµβανοµένης της οικονοµικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας). Ωστόσο το όραµα αυτό, ιδεολογικά αποσαφηνισµένο και χωρίς αστερίσκους, πρέπει να είναι ταυτόχρονα απαλλαγµένο από ιδεοληψίες αλλά και πολύ εφευρετικό. Θα πρέπει να τεκµηριώνεται από ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο εκ των πραγµάτων θα πρέπει να είναι κοστολογηµένο µε προβλέψεις επιπτώσεων και εναλλακτικές προτάσεις δράσεων. Θα πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν καλές πρακτικές από άλλες χώρες ή ακόµη και άλλους πολιτικούς χώρους και εφόσον κριθούν αποτελεσµατικές να υιοθετηθούν χωρίς παρωπίδες. Ακόµη, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η άσκηση της εγχώριας πολιτικής ειδικά στο ανώτερο επίπεδο, πρέπει να λαµβάνει σοβαρά υπόψη το παγκοσµιοποιηµένο και ειδικά το ευρωπαϊκό περιβάλλον, µέσα στο οποίο εντάσσεται και η χώρα µας.

Σε αυτήν τη διαδικασία της αναγέννησης και ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου πρέπει να συµβάλουν και να αξιοποιηθούν όλα εκείνα τα πρόσωπα τα οποία διαθέτουν τη θέληση αλλά και την εµπειρία για τη σύνθεση, σε πρώτη φάση, του οράµατος και του στρατηγικού σχεδίου, και την υλοποίηση αυτού στην περίπτωση ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης. Πέρα από το επίκαιρο θέµα της ηγεσίας ενός συσπειρωµένου φορέα της κεντροαριστεράς µε πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, εξίσου σηµαντική είναι η δηµιουργία του βέλτιστου µείγµατος πολιτικής µε διοικητική και τεχνοκρατική εµπειρία. Μόνο µε αυτό τον τρόπο µπορούµε να αφήσουµε πίσω τα λάθη του παρελθόντος και να καταστήσουµε την εναλλακτική πρόταση για το σήµερα και το αύριο πειστική και, ακόµη σηµαντικότερα, ρεαλιστική.

Δείτε επίσης: Σε καθεστώς «ομηρίας» ο Μητσοτάκης – Πιέσεις «αποπασοκοποίησης» στον ανασχηματισμό γενικών γραμματέων

Δίκη για δολοφονία Καραιβάζ: «Τον σκότωσαν επειδή ήταν δημοσιογράφος» – Ο «μάρτυρας κλειδί» και οι αντιφάσεις

Πειραιάς: 16χρονη μαχαίρωσε και παράτησε 19χρονη έξω από κλαμπ – Συνελήφθη μαζί με τον 20χρονο συνεργό της

Το Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο ενοχλήθηκε που όλη η Επίδαυρος φώναζε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» (Video)

Χάρης Δούκας: Η απόφαση του ΣτΕ για το ύψος των κτιρίων είναι μία μεγάλη νίκη για την Αθήνα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter