Συνεχίζεται ο διάλογος στο Documento για την Κεντροαριστερά – Βουλγαράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Συνεχίζεται ο διάλογος στο Documento για την Κεντροαριστερά – Βουλγαράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Το Documento συνεχίζει για μία ακόμη εβδομάδα τον διάλογο για την ανασύνθεση του προοδευτικού κόσμου, φιλοξενώντας απόψεις από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου.

«Η οργανωτική και ιδεολογική αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί προϋπόθεση για την όποια επιτυχή έκβαση των συμμαχιών στο μέλλον» τονίζει μεταξύ άλλων ο συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου της Κουμουνδούρου Γιάννης Βουλγαράκης. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά απέναντι στη ΝΔ» υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Πάνας. «Ο προοδευτικός χώρος οφείλει να προσπαθήσει ώστε να μη φαίνεται ως υπερασπιστής του “παλαιού” και του παρωχημένου» επισημαίνει από τη μεριά του ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας.

Γράφει ο Γιάννης Βουλγαράκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμπραξης και συμπόρευσης πολιτικών δυνάμεων και ανένταχτων αριστερών στη μεταπολιτευτική εποχή. Ηδη από τον χώρο διαλόγου για την κοινή δράση της Αριστεράς και τον εκλογικό (αρχικά) συνασπισμό αυτού του εγχειρήματος μέχρι και τη σημερινή του μορφή ως ενιαίο κόμμα, η ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, η πολιτική οικολογία, ο πατριωτικός σοσιαλισμός και το δημοκρατικό κέντρο κατάφεραν μέσα από αυτόν να εκφράζονται συντεταγμένα και να αγωνίζονται συλλογικά.

Στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αυτής της συμπεριληπτικής, αριστερής και προοδευτικής παράταξης που στόχο έχει την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, βρίσκεται διαρκώς η διάθεση συμμετοχής σε κάθε κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων και των ενεργών πολιτών. Η συνεχής διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε αυτό αποσκοπεί.

Είναι αυτό το αξιακό DNA που δεν θέλει να επιτρέψει να γίνουν η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός, η ανισότητα και ο αυταρχισμός κανονικότητα στη χώρα. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου και ως σύγχρονη κυβερνητική Αριστερά αγωνίζεται τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Δίνει μάχες και στο Ευρωκοινοβούλιο και πρωταγωνιστεί για τη γέφυρα συνεννόησης της ευρωομάδας της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές και τους Πρασίνους για μια ελεύθερη

κοινωνία, όπου η ισότητα, η ελευθεροτυπία και η δίκαιη ανάπτυξη θα αποτελούν τη βάση για μια ουσιαστική και πραγματική δημοκρατία για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Οι κοινωνικές συμμαχίες στο επίπεδο τόσο του οργανωμένου μαζικού κινήματος (επιμελητήρια, συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι) όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και στα κάθε λογής κινήματα (όπως για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη διάσωση των πολιτιστικών μνημείων, για την ισότητα των γυναικών, για τη σεξουαλική ταυτότητα κ.ά.) αποτελούν το ζητούμενο.

Η από τα κάτω διαδικασία συνεννόησης και διεκδίκησης είναι αυτό που θα απελευθερώσει εντέλει δυνάμεις και θα τονώσει το πολιτικό προσωπικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πιστός στα ιδανικά του για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικό σοσιαλισμό, πρωτοστατεί και πάλι στους αγώνες των προοδευτικών πολιτών.

Παράλληλα, οι κοινές νομοθετικές παρεμβάσεις των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου μπορούν να συνεισφέρουν κατά πολύ στην ενίσχυση του λεγόμενου προοδευτικού πόλου. Κάθε παρέμβαση σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου προς όφελος όλων αυτών που δοκιμάζονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής κατάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Το πρόσφατο παρελθόν πρέπει να διδάξει τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται διαρκώς η διάθεση συμμετοχής σε κάθε κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων και των ενεργών πολιτών.

Η συνεχής διεύρυνσή του σε αυτό αποσκοπεί

και την απλή αναλογική δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν λόγω των αγκυλώσεων και των κομματικών περιχαρακώσεων. Χάθηκε το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης και αυτό το γνωρίζει καλά η κοινωνία. Θα πρέπει επομένως να απασχολήσει σοβαρά αυτές τις δυνάμεις ώστε να αποφύγουν τα ίδια λάθη.

Το προσκλητήριο διαλόγου θα πρέπει να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Ενα ολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για τη συμπερίληψη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, για το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, για την ελευθερία στον Τύπο, τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση του κράτους, τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πιστεύει στις προγραμματικές συμφωνίες. Η οργανωτική και ιδεολογική του αυτονομία αποτελεί προϋπόθεση για την όποια επιτυχή έκβαση αυτών των συμμαχιών στο μέλλον. Η συνέχιση της πορείας του κόμματος δεν είναι μόνο απαίτηση των χιλιάδων μελών, αλλά και ηθική υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους της. Το επερχόμενο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα είναι μια νέα αφετηρία εξωστρέφειας και νικηφόρων αγώνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις για τις νέες νίκες της προόδου έναντι της συντήρησης.

*Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι συντονιστής Οργανωτικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter