Γιατί άνοιξε τώρα η συζήτηση;
Λόγω του περαιτέρω κατακερµατισµού στις ευρωεκλογές µε δύο πλέον µεσαία κόµµατα στον προοδευτικό χώρο. Ο µεν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία µετά το 17,8%, παρά την εκλογή νέας ηγεσίας, όχι µόνο απέτυχε να ανακτήσει την κυβερνητική του προοπτική αλλά αποµακρύνθηκε και άλλο από αυτή χάνοντας επιπλέον 3%. Το δε ΠΑΣΟΚ έµεινε στάσιµο και οδηγείται σε εσωκοµµατικές εκλογές. Κι όλα αυτά ενώ η Νέα ∆ηµοκρατία έχασε σχεδόν 13% µέσα σε ένα χρόνο. Το µήνυµα των πολιτών είναι σαφές: «Κανείς µόνος του δεν µπορεί. Βρείτε τα!».
Τι κάνει αναγκαία τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων;
Οτι πρέπει να αντιµετωπιστεί αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστηµα. Χωρίς ισχυρά αντίβαρα η δηµοκρατία γίνεται παιχνίδι χωρίς κανόνες, µε υποκλοπές και συγκαλύψεις εγκληµάτων όπως των Τεµπών. Επίσης, δεν θέλει πολύ ώστε η πολιτική ανισορροπία να µεταφραστεί σε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Το βλέπουµε µε την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια όπου ελάχιστοι θησαυρίζουν και οι πολλοί δεν τα βγάζουν πέρα. Ο συνδυασµός θεσµικής και κοινωνικής κρίσης είναι καύσιµο για την ακροδεξιά. Πενήντα χρόνια µετά την αποκατάσταση της δηµοκρατίας είναι χρέος των προοδευτικών δυνάµεων να την περιφρουρήσουν και να προστατέψουν την κοινωνία.
Συνεργασία στην κορυφή ή στη βάση;
Στην αντιπροσωπευτική δηµοκρατία δεν µπορούµε να αποφύγουµε τις διαδικασίες κορυφής. Οι ηγεσίες οφείλουν να ανοίγουν δρόµους αλλά και να αφουγκράζονται τη βάση. Οχι να επικαλούνται τη βάση αλλά να αρνούνται να της δώσουν τον λόγο. Η βάση, επίσης, καλείται να κάνει πράξη τη συνεργασία στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, όπου συναντιούνται και αγωνίζονται οι άνθρωποι. Η απάντηση λοιπόν είναι: «Και στην κορυφή και στη βάση». Αρκεί βέβαια µέχρι τότε να υπάρχει βάση και να µην έχει ρευστοποιηθεί από «ιδέες» που καταργούν οργανώσεις µελών και νοµαρχιακές επιτροπές.
Είναι η Γαλλία παράδειγµα για την Ελλάδα;
Η κεντρική ιδέα είναι η ίδια: υπέρβαση του κατακερµατισµού υπέρ ενός ανώτερου σκοπού: στη Γαλλία του πλειοψηφικού συστήµατος των δύο γύρων, για να µην κερδίσει η ακροδεξιά. Στην Ελλάδα της ενισχυµένης αναλογικής, για να µη βγει η Νέα ∆ηµοκρατία για τρίτη συνεχόµενη τετραετία. Οσοι προτάσσουν τις διαφορές ανάµεσα στις δύο χώρες αντί της κεντρικής ιδέας το κάνουν για να «κοντύνουν» την κεντρική ιδέα.
Αρα ποιοι φοβούνται µια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα;
Σίγουρα η Νέα ∆ηµοκρατία και τα οικονοµικά συµφέροντα που επωφελούνται από την άδικη πολιτική της. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν µε κάθε µέσο να υπονοµεύσουν αυτή την προοπτική για να µη διαταραχθεί το σηµερινό status quo. Εκτός αν τους διευκολύνουν όσοι προτιµούν να είναι «πρώτοι στο χωριό», γιατί ενδεχοµένως οι ίδιοι δυσκολεύονται να δουν τον εαυτό τους στη µεγάλη εικόνα. Το πιο πιθανό γι’ αυτούς, όµως, είναι να δουν τις εξελίξεις να τους προσπερνούν. Οπως άλλωστε συµβαίνει πάντα µε όσους κλείνουν τα µάτια απέναντι στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Διαβάστε σχετικά
Αυλίδα: Αμαξοστοιχία με 130 επιβάτες συγκρούστηκε με φορτηγό – Διακοπή στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα
Γεωργιάδης για «κουρελόχαρτο» Αρείου Πάγου: «Το θέμα των υποκλοπών έληξε. Τελεία»
Διάλυση δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης: ΝΔ και Κατσιβαρδάς υπερψήφισαν το νομοσχέδιο
Βαξεβάνης για υποκλοπές: Το Documento επιβεβαιώνεται σε όλα – Υπήρξε δημοσιογράφος με βρόμικο ρόλο