Συνεχίζει την πορεία του προς την «Ευρώπη» ο ανιχνευτής της NASA – Θα μπορούσε να είναι «κατοικήσιμη»;

Συνεχίζει την πορεία του προς την «Ευρώπη» ο ανιχνευτής της NASA  – Θα μπορούσε να είναι «κατοικήσιμη»;
Αυτή η απεικόνιση που παρέχεται από τη NASA απεικονίζει το διαστημικό σκάφος Europa Clipper πάνω από το φεγγάρι Ευρώπη, με τον Δία στο αριστερό φόντο. (NASA/JPL-Caltech μέσω AP)

Η αποστολή θα επιτρέψει στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες σχετικά με το φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη, το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.

Το σκάφος Europa Clipper της NASA εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα τη Δευτέρα (14 Οκτωβρίου) με προορισμό ένα παγωμένο φεγγάρι του Δία, προκειμένου να ανακαλύψει αν διαθέτει τα συστατικά για να υποστηρίξει ζωή.

Η απογείωση με έναν πανίσχυρο πύραυλο SpaceX Falcon Heavy πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το μεσημέρι (1600 GMT), με το σκάφος να πρόκειται να φτάσει στο φεγγάρι Ευρώπη του Δία σε πεντέμισι χρόνια.

 

Η NASA επιβεβαίωσε αργότερα ότι είχε λάβει με επιτυχία σήμα από το σκάφος και ότι οι τεράστιες ηλιακές συστοιχίες του – σχεδιασμένες για να συλλαμβάνουν το ασθενές φως που φτάνει στον Δία – είχαν ξεδιπλωθεί πλήρως.

Η αποστολή θα επιτρέψει στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία να αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την Ευρώπη, η οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν ωκεανό κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια.

 

«Με το Europa Clipper, δεν ψάχνουμε για ζωή στην Ευρώπη, αλλά προσπαθούμε να δούμε αν αυτός ο ωκεάνιος κόσμος είναι κατοικήσιμος, και αυτό σημαίνει ότι ψάχνουμε για το νερό», δήλωσε η αξιωματούχος της NASA Gina DiBraccio πριν από την εκτόξευση.

«Ψάχνουμε για πηγές ενέργειας και πραγματικά ψάχνουμε για τη χημεία εκεί, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποια είναι τα κατοικήσιμα περιβάλλοντα που μπορεί να υπάρχουν σε ολόκληρο το σύμπαν μας», πρόσθεσε.

Αν βρεθούν τα συστατικά της ζωής, τότε θα πρέπει να γίνει μια άλλη αποστολή που θα προσπαθήσει να την ανιχνεύσει.

«Είναι μια ευκαιρία για εμάς να εξερευνήσουμε όχι έναν κόσμο που μπορεί να ήταν κατοικήσιμος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια» όπως ο Άρης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επιστήμονας του προγράμματος Europa Clipper Curt Niebur, «αλλά έναν κόσμο που μπορεί να είναι κατοικήσιμος σήμερα, αυτή τη στιγμή».

Με πλάτος 30 μέτρα με τους ηλιακούς συλλέκτες του πλήρως εκτεταμένους, το σκάφος είναι το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί ποτέ από τη NASA για διαπλανητική εξερεύνηση.

Πρωτόγονη ζωή;

Ενώ η ύπαρξη της Ευρώπης είναι γνωστή από το 1610, οι πρώτες κοντινές εικόνες λήφθηκαν από τους ανιχνευτές Voyager το 1979, οι οποίες αποκάλυψαν μυστηριώδεις κοκκινωπές γραμμές που διατρέχουν την επιφάνειά της.

Το επόμενο σκάφος που έφτασε στο παγωμένο φεγγάρι του Δία ήταν το Galileo της NASA τη δεκαετία του 1990, το οποίο διαπίστωσε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ωκεανός στο φεγγάρι.

Αυτή τη φορά, το Europa Clipper φέρει μια σειρά από εξελιγμένα όργανα, όπως κάμερες, φασματογράφο, ραντάρ και μαγνητόμετρο για τη μέτρηση των μαγνητικών δυνάμεων.

Αυτή η απεικόνιση που παρέχεται από τη NASA δείχνει το διαστημικό σκάφος Europa Clipper πάνω από το φεγγάρι Ευρώπη, με τον Δία στο αριστερό φόντο. (NASA/JPL-Caltech μέσω AP)

 

Η αποστολή θα προσπαθήσει να προσδιορίσει τη δομή και τη σύνθεση της επιφάνειας της Ευρώπης, το βάθος της, ακόμη και την αλατότητα του ωκεανού της, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα δύο αλληλεπιδρούν – για να διαπιστώσει, για παράδειγμα, αν το νερό ανεβαίνει κατά τόπους στην επιφάνεια.

Στόχος είναι να κατανοήσουμε αν υπάρχουν τα τρία απαραίτητα συστατικά για τη ζωή: νερό, ενέργεια και ορισμένες χημικές ενώσεις.

Εάν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες στην Ευρώπη, θα μπορούσε να βρεθεί ζωή στον ωκεανό με τη μορφή πρωτόγονων βακτηρίων, εξήγησε η Bonnie Buratti, αναπληρώτρια επιστήμονας της αποστολής.

Αλλά τα βακτήρια θα είναι πιθανότατα πολύ βαθιά για να τα δει το Europa Clipper.

49 «περάσματα»

Το σκάφος θα διανύσει 2,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ενώ η άφιξή του αναμένεται τον Απρίλιο του 2030.

Η κύρια αποστολή θα διαρκέσει άλλα τέσσερα χρόνια.

Το σκάφος θα πραγματοποιήσει 49 κοντινές πτήσεις πάνω από την Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι και 25 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Θα υποβληθεί σε έντονη ακτινοβολία – το ισοδύναμο πολλών εκατομμυρίων ακτίνων Χ στο στήθος σε κάθε πέρασμα.

Περίπου 4.000 άνθρωποι εργάζονται για την αποστολή των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Η NASA λέει ότι η επένδυση δικαιολογείται από τη σημασία των δεδομένων που θα συλλεχθούν.

Αν το ηλιακό μας σύστημα αποδειχθεί ότι φιλοξενεί δύο κατοικήσιμους κόσμους (την Ευρώπη και τη Γη), «σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό όταν επεκτείνετε το αποτέλεσμα αυτό στα δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια άλλα ηλιακά συστήματα σε αυτόν τον γαλαξία», δήλωσε ο Niebur.

«Αφήνοντας στην άκρη το ερώτημα “Υπάρχει ζωή;” στην Ευρώπη, μόνο το ερώτημα της κατοικησιμότητας από μόνο του ανοίγει ένα τεράστιο νέο παράδειγμα για την αναζήτηση ζωής στον γαλαξία», πρόσθεσε.

Το Europa Clipper θα λειτουργεί ταυτόχρονα με το σκάφος Juice του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο θα μελετήσει δύο άλλα φεγγάρια του Δία – τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ.

Πηγή: Euraktiv

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» το Iron Dome του Ισραήλ – Τι είναι τα «έμμεσα πυρά»

THAAD: Ποιο είναι το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Κανείς δεν «διάβασε» τα σηµάδια

Μοντέλο Σκουριών στη Χίο – Επί ποδός οι κάτοικοι του νησιού ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια εξόρυξης αντιμονίου

Αψηφά τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου: «Αντίποινα στο Ιράν βάσει των ισραηλινών συμφερόντων»

«Γκριζάρει» η ατζέντα στα ελληνοτουρκικά

Καιρός: Ο «Ωμέγα εμποδιστής» φέρνει τσουχτερό κρύο – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Brain gain και λοιπά αστεία της Κεραμέω

Ετικέτες

Documento Newsletter