Με την πλάτη στον τοίχο ο φοβισμένος Μητσοτάκης, που προσπαθεί να αποτινάξει τις ευθύνες
Η απουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από το γαλάζιο «street party» που έγινε στη Ρηγίλλης (4 Οκτωβρίου) για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ τη στιγμή που αύριο Δευτέρα έχουν προγραμματίσει να εμφανιστούν από κοινού σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) αποτελεί μεγάλη τομή σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς σε συνδυασμό με τις ομαδικές ερωτήσεις «γαλάζιων» βουλευτών (έντεκα και οκτώ) και τη διάχυτη κοινωνική απογοήτευση δημιουργείται μια ασφυκτική εσωτερική συνθήκη για τον φοβισμένο Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για να αποποιηθεί τις ευθύνες του σκέφτεται ακόμη και να προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα, για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί. Ολα αυτά ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται το τελικό πόρισμα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού, από την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα «σκάσει μεγάλη καμπάνα» για το κόμμα της ΝΔ.
Ολες τις προηγούμενες μέρες το Μαξίμου για να διαχειριστεί την πολιτική φθορά από την επιδεικτική απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από την επετειακή εκδήλωση στη Ρηγίλλης προχώρησε σε μια γραμμή αποδόμησης των δύο πρώην προέδρων της παράταξης. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της περασμένης Δευτέρας (7 Οκτωβρίου) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε από το Documento ότι «το όλον της ΝΔ βρέθηκε στη Ρηγίλλης». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι πρωτίστως εκείνη την ημέρα τιμήθηκαν «οι ανώνυμοι αγωνιστές» που δεν περιμένουν «κάποια πολιτική αξιοποίηση».
Με λίγα λόγια, για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το «όλον της ΝΔ» υπάρχει και χωρίς την παρουσία των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά. Βέβαια, ούτε ο τρίτος εν ζωή πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήγε στη Ρηγίλλης, δίνοντας μια εικόνα βαθιάς απονομιμοποίησης του Κυρ. Μητσοτάκη.
«Κανένα θέμα πολιτικής νομιμοποίησης»
Αιχμές για τους Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά άφησε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος επί αρχηγίας του Μεσσήνιου πολιτικού (2012) μεταπήδησε από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ στη ΝΔ. Απαντώντας στο εάν η απουσία των δύο πρώην προέδρων της ΝΔ αποτελεί «μομφή προς τον πρωθυπουργό», είπε σε συνέντευξή του (Action24, 8 Οκτωβρίου) ότι «δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για να αξιολογήσουμε τις απόψεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, που και η παράταξη τους έχει τιμήσει με την προεδρία του κόμματος και με την πρωθυπουργία», ενώ πρόσθεσε ότι «η νομιμοποίηση του πρωθυπουργού είναι η λαϊκή νομιμοποίηση».
Σχετικές δηλώσεις έκανε επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Σκάι, 8 Οκτωβρίου) τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Νομίζω έχουν το θάρρος να το πουν ευθέως εάν υπάρχει». Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη προσέδωσε στον Αντ. Σαμαρά προσωπικά κίνητρα πίσω από τις επιλογές του να υπονομεύσει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ενδεικτική είναι και η φράση που χρησιμοποίησε σε συνέντευξή της (Σκάι, 9 Οκτωβρίου): «Ολα αυτά είναι προσωπικά θέματα. Character is destiny που λένε οι Αμερικανοί».
Συνεχίζεται το «γαλάζιο» αντάρτικο
Στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα το κλίμα εσωστρέφειας επεκτείνεται μέρα με τη μέρα, διότι δεκάδες βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν και τον φόβο τής μη επανεκλογής τους καθώς η ακρίβεια θερίζει τα νοικοκυριά, ενώ το αίσθημα της κοινωνικής ανασφάλειας γιγαντώνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την ερώτηση των έντεκα βουλευτών της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια και των οκτώ για την επέκταση της απαλλαγής συνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, δεκάδες άλλοι βουλευτές «είναι στα κάγκελα» και λένε ότι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους «προς όφελος της κοινωνίας». Το Μαξίμου παρακολουθεί αμήχανο τις κινήσεις αμφισβήτησης των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης και προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα. Την ίδια στιγμή «ψαλιδίζει» κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν αναφορές σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, καθώς για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ μόνο τυχαία δεν είναι τα δημοσιεύματα για τα περσικά χαλιά και τις σπατάλες της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη αλλά και οι διαρροές για την αγορά σπιτιού αξίας 1,2 εκατ. ευρώ από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Οι κινήσεις του Μαξίμου και ο ρόλος Μυλωνάκη
Το επόμενο διάστημα το Μαξίμου θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα με τους «γαλάζιους» βουλευτές μέσα από συναντήσεις, διαβουλεύσεις και ζυμώσεις. Βέβαια τα «γαλάζια» τραπεζώματα των προηγούμενων εβδομάδων δεν φαίνεται να αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Τον ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ Μαξίμου και «γαλάζιας» ΚΟ έχει αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος επί μία πενταετία (2019-24) ήταν γενικός γραμματέας της Βουλής.
Πάντως οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι μεγάλες, καθώς το τελευταίο διάστημα στις οργανωτικές χρεώσεις που έχει αναλάβει ο Γ. Μυλωνάκης φαίνεται να έχει περάσει κάτω από τον πήχη που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.
Σενάρια για κομματικές αλλαγές
Τις τελευταίες μέρες στα «γαλάζια» πηγαδάκια ακούγεται πολύ έντονα το σενάριο των αλλαγών σε κομματικές θέσεις, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται να μην είναι καθόλου ευχαριστημένος από την κατάσταση του κυβερνώντος κόμματος. Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει αυτό που κάνει διαχρονικά σε όλη του την πολιτική πορεία, να πετάξει τις ευθύνες της πολιτικής φθοράς σε άλλους για να διασωθεί ο ίδιος. Γι’ αυτό και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί αναστάτωση, με κορυφαία «γαλάζια» στελέχη να μη μιλάνε ούτε μεταξύ τους και να φοβούνται ότι «θα είναι οι επόμενοι αναλώσιμοι» για να μη φθαρεί η εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης
Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville
Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά την απόφαση της ΚΕ: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο»
ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: Ντροπιαστική η αναφορά του στη συναυλία για τα Τέμπη