«Ένα από τα βασικά ζητήματα που επιμέναμε ότι θέλουν μεταρρύθμιση στην ΕΕ ήταν οι πολιτικές λιτότητας όπως αυτές εφαρμόστηκαν με οδυνηρό τρόπο στην περίπτωση της Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ξεκαθαρίσαμε επίσης τη θέση μας υπέρ των δημόσιων επενδύσεων, υπέρ των πολιτικών που ενισχύουν τη δημοκρατία και υπέρ της συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων στην ΕΕ και την Ευρώπη».
Με αυτά τα λόγια ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ευρώπη απάντησε στον Δημήτρη Ραπίδη σχετικά με τη θέση του κόμματός του για την μεταρρύθμιση στην ΕΕ.
Σε μια εφ’ολης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύεται στο Documento αυτής της Κυριακής, ο Κόρμπιν παραδέχεται ότι δεν σοκαρίστηκε από το αποτέλεσμα του Brexit, τονίζοντας ότι «ακόμα και οι νέοι, που στήριξαν την παραμονή στην ΕΕ, ήταν υπέρ μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας ανοχής, αλλά δεν ήταν υπέρ των πολιτικών της ΕΕ και των θεσμών της, έτσι όπως λειτουργούν σήμερα». Οι θέσεις του σχετικά με τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι προοδευτικές δυνάμεις είναι ξεκάθαρες, έτσι όπως είχαν αποτυπωθεί και στο περίφημο «μανιφέστο» των Εργατικών: Στήριξη της «πράσινης επανάστασης», των κοινωνικών δικαιωμάτων, του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης, των ταχυδρομείων και της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι «να ανακτήσουν την ιδιοκτησία επιχειρήσεων που χρεοκοπούν».
Ο πρώην ηγέτης των βρετανών Εργατικών έχει ιδρύσει στο Λονδίνο την οργάνωση «Peace and Justice Project», μέσα από την οποία δραστηριοποιείται στα ζητήματα της κλιματικής και οικονομικής δικαιοσύνης και στην ανάπτυξη ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης για τους παγκόσμιους κοινωνικούς αγώνες. «Το οικονομικό σύστημα σήμερα βασίζεται στη σχέση ανάπτυξης και κατανάλωσης, όχι στη διασφάλιση της εργασίας και στη διατήρηση ενός βιώσιμου επιπέδου διαβίωσης», τονίζει στο Documento και προσθέτει ότι «εάν θέλουμε να περάσουμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε συλλογικά τη δράση μας, να προχωρήσουν πολιτικές που εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον».
Μιλώντας για τη σύνοδο για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, ο Κόρμπιν υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση επηρεάζει δυσανάλογα τα φτωχότερα κράτη και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με τις συνέπειες να βαραίνουν τους πιο αδύναμους», ενώ για τη στεγαστική κρίση υπεραμύνθηκε της πρότασης να υπάρχει έλεγχος της αγοράς και πλαφόν ενοικίων από το κράτος για να μην δίνουν οι πολίτες ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός για την πληρωμή του ενοικίου.
Λάτρης του ποδοσφαίρου και οπαδός της Άρσεναλ, δεν μπόρεσε να μην σχολιάσει την εξαγορά της Νιούκαστλ από κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας. «Το ζήτημα είναι μεταξύ άλλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και η εμπλοκή με το ποδόσφαιρο», σημείωσε ο Κόρμπιν, επαναφέροντας την πρόταση που είχε κάνει σχετικά με την μετατροπή των συλλόγων σε κινήματα βάσης και στη «δημοκρατική διαχείριση των ομάδων από φιλάθλους και οπαδούς».
Μην χάσετε στο Documento αυτής της Κυριακής την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στον Δημήτρη Ραπίδη.