Συνελήφθη Λιβανέζα ακτιβίστρια στην Αθήνα ως «persona non grata» – Είχε φυλακιστεί σε Ισραήλ και Λίβανο για 10 χρόνια

«Ανεπιθύμητη» χαρακτηρίστηκε από τις ελληνικές αρχές η λιβανέζα κομμουνίστρια ακτιβίστρια Σούχα Μπισάρα, η οποία είχε κρατηθεί σε φυλακές του Ισραήλ και του Λιβάνου για περισσότερα από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Orient Today, η Μπισάρα κρατήθηκε και χαρακτηρίστηκε «persona non grata» από τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια παραμονής της στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες ως transit στο ταξίδι της προς την Ελβετία, της οποίας είναι πολίτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο των ελληνικών αρχών που έδωσε στη δημοσιότητα το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου, η Σούχα Μπισάρα «θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις ενός ή περισσοτέρων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έχει καταχωρηθεί ως ανεπιθύμητη στο Εθνικό Μητρώο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις του αδελφού της Μπισάρα, Αντνάν, «τελικά της είπαν ότι δεν μπορούν να της επιτρέψουν να ταξιδέψει απευθείας στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου κατευθυνόταν επειδή αυτό θα αποτελούσε παραβίαση της απόφασης να μην της επιτρέψουν να εισέλθει στην Ελλάδα και γι’ αυτό στάλθηκε πίσω στον Λίβανο ώστε να ταξιδέψει από εκεί ξανά ως transit για την Ελβετία».

Σε ανακοίνωσή του, το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου την Τετάρτη καταδίκασε τη σύλληψη της Μπισάρα, περιγράφοντάς την ως «επικίνδυνο προηγούμενο που συνιστά κραυγαλέα επίθεση εναντίον μιας εθνικής ηρωίδας του Λιβάνου που συνέβαλε στην επίτευξη της απελευθέρωσης και της ελευθερίας των Λιβανέζων και πέρασε 10 χρόνια στο αιχμαλωσία στο στρατόπεδο κράτησης Khiam, το οποίο φημίζεται για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων που τεκμηριώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».

«Αντί η ελληνική κυβέρνηση να συλλαμβάνει τους Σιωνιστές αξιωματούχους που ίδρυσαν το κέντρο κράτησης Khiam και επέβλεπαν τα βασανιστήρια της Suha Bishara και χιλιάδων Λιβανέζων, την βλέπουμε να κυνηγά και να συλλαμβάνει αυτούς τους ήρωες πατριώτες, αριστερούς και κομμουνιστές για τους οποίους οι Λιβανέζοι είναι περήφανοι», τονίζει το ΚΚΛ, ενώ καλεί το ΥΠΕΞ του Λιβάνου να καλέσει τον έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις.

Το ΚΚΛ έχει επίσης δημοσιεύσει το έγγραφο με το οποίο η Σούχα Μπισάρα κρίνεται persona non grata. Από την πλευρά της, η Αραβική Αριστερή Ένωση που συσπειρώνει αριστερά, εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα από όλο τον αραβικό κόσμο, καταδικάζει και αυτή την κράτηση της Μπισάρα από τις ελληνικές αρχές και καλεί τη λιβανέζικη κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Ποια είναι η Σούχα Μπεκαρά

Το 1988, σε ηλικία μόλις 21 ετών, η Σούχα Μπισάρα πυροβόλησε δύο φορές τον επικεφαλής της στρατιωτικής ομάδας SLA (Στρατός Νοτίου Λιβάνου), Antoine Lahad. Η SLA θεωρούνταν ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ εντός του Λιβάνου και σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις με οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή PLO.

Ο πυροβολισμός τραυμάτισε σοβαρά, αλλά δεν σκότωσε τον Antoine Lahad. Η Μπισάρα συνελήφθη από τη φρουρά του και οδηγήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο Ισραήλ όπου καταγγέλλει ότι ανακρίθηκε και βασανίστηκε. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή Khiam στο Νότιο Λίβανο όπου κρατήθηκε για 10 χρόνια χωρίς να δικαστεί, ενώ καταγγέλλει ότι εκεί βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ καθώς και κράτηση σε απομόνωση για έξι χρόνια σε ένα μικροσκοπικό κελί.

Απειλεί την Ελλάδα η Σούχα Μπεκαρά;

Μετά τις αποκαλύψεις του ΚΚΛ και της L’Orient Today, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει αν πράγματι θεωρεί ότι μια ελβετίδα πολίτης, η Σούχα Μπισάρα, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αν αυτό πράγματι ισχύει, τότε η Μπισάρα θα όφειλε να έχει συλληφθεί και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αντί να της επιτραπεί να επιστρέψει στον Λίβανο και από εκεί να μεταβεί στην Ελβετία.

Αν όμως η Σούχα Μπισάρα δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα αποτελεί «κόκκινο» πανί για τη σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με το αν οι «εχθροί» του Ισραήλ, θεωρούνται αυτομάτως και εχθροί της Ελλάδας.

 

Ετικέτες