Συνελήφθη για «επίθεση» με μπογιές και διώκεται επειδή πλήρωσε την εγγύηση

Συνελήφθη για «επίθεση» με μπογιές και διώκεται επειδή πλήρωσε την εγγύηση

Με ένα ανώνυμο χειρόγραφο σημείωμα το μέλος του Ρουβίκωνα Γ. Καλαϊτζίδης κατηγορείται για «μαύρο χρήμα»

Σε ένα σενάριο το οποίο θα ζήλευε ακόμη και ο ίδιος ο Ιονέσκο οι δικαστικές αρχές έχουν άλλη μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο. Το μένος των διωκτικών αρχών για την αναρχική συλλογικότητα του Ρουβίκωνα έχει αγγίξει τα όρια της βεντέτας, αποκλίνοντας κατά πολύ από τον αμερόληπτο και ανεπηρέαστο τρόπο που οφείλει να λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

Εχοντας εξαντλήσει κάθε είδους δίωξη που ασκείται σε πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με την αναρχική οργάνωση, αποφάσισαν να κατηγορήσουν ένα από τα μέλη της συλλογικότητας, τον Γιώργο Καλαϊτζίδη, για διακίνηση «μαύρου χρήματος» επειδή… πλήρωσε την εγγύηση που του επέβαλε ο ανακριτής για να μην προφυλακιστεί και μάλιστα βασιζόμενες σε ένα χειρόγραφο σημείωμα που απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το χρονικό του παραλόγου

Η σουρεαλιστική αυτή δίωξη, η οποία αν δεν ήταν επικίνδυνη θα ήταν αστεία, ξεκίνησε μετά τη σύλληψη του Γ. Καλαϊτζίδη και ακόμη ενός μέλους του Ρουβίκωνα για την επίθεση με μπογιές στη Βουλή τον Μάιο του 2019, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον τότε απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι δύο συλληφθέντες βαρύνονται με το κακούργημα της «φθοράς μνημείου μεγάλης πολιτιστικής αξίας» και αφού απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με εξοντωτικούς περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ από τον καθένα. Η συλλογή των εν λόγω χρημάτων έγινε μέσω δημόσιας καμπάνιας αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι δύο κατηγορούμενοι κατέβαλαν το απαιτούμενο ποσό μέσω του τραπεζικού λογαριασμού μιας φίλης τους.

Λίγους μήνες μετά, στις 7 Οκτωβρίου 2019, ένα ανώνυμο σημείωμα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο που έβριθε από ατεκμηρίωτες υποθέσεις στάθηκε αρκετό για τις δικαστικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα γύρω από το πού βρέθηκαν τα χρήματα της εγγύησης!

Συγκεκριμένα, το σημείωμα το οποίο… έλαβε σοβαρά υπόψη της η εισαγγελία έγραφε: «Κύριε εισαγγελέα, πού βρήκε τα λεφτά ο Καλαϊτζίδης του Ρουβίκωνα για να μην μπει φυλακή; 30.000 ευρώ του έδωσε η (σ.σ.: αναφέρεται όνομα) από την (σ.σ.: αναφέρεται περιοχή). Αυτή πού τα βρήκε; Ανεργη είναι και αυτή και ο Καλαϊτζίδης. Ο Καλαϊτζίδης μένει στο Λυκαβηττό και οδηγεί μηχανάκι, πού τα βρίσκουν τα λεφτά; Μήπως από ναρκωτικά, προστασίες και ληστείες; Δηλώνουν άνεργοι και βρίσκουν 30.000 αμέσως για να μην μπουν φυλακή. Αυτά τα λεφτά είναι βρώμικα και προέρχονται από παρανομίες. Ψάξτε το μήπως ξεπλένουν χρήματα από τις παρανομίες τους. Τους δικηγόρους πώς τους πληρώνουν;».

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η φίλη των κατηγορουμένων, η οποία πρόσφερε τον τραπεζικό της λογαριασμό μέσω του οποίου πληρώθηκε η εγγύηση, κλήθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Ενα χρόνο μετά της επιβλήθηκε πρόστιμο 17.000 ευρώ από την εφορία, ενώ κλήθηκε να καταθέσει εκ νέου μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

«Πρωτοφανής και παράλογη η δίωξη εναντίον μου»

«Η δίωξη αυτή είναι παράλογη και πρωτοφανής. Προέρχεται από ένα ανώνυμο κακογραμμένο σημείωμα, το οποίο όποιος το διαβάσει μπορεί να βγάλει και τα συμπεράσματά του» σημειώνει ο Γ. Καλαϊτζίδης μιλώντας στο Documento και προσθέτει: «Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ανώνυμες καταγγελίες –είχαμε κυρίως ανώνυμα τηλεφωνήματα– για να οδηγηθούμε σε δικαστικές διώξεις και κρατικές σκευωρίες. Υπάρχει μια βιομηχανία ανώνυμων καταγγελιών, οι οποίες στο παρελθόν έχουμε δει πώς οδηγούνται πέραν πάσης λογικής στις δικαστικές αίθουσες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ανώνυμο σημείωμα, επαναλαμβάνω κακογραμμένο και αστείο σε μια πρώτη ανάγνωση, το οποίο με έναν φοβερό τρόπο σκέψης του εισαγγελέα θεωρείται αρκετό για να δημιουργηθεί αυτή η υπόθεση και να πάρει χαρακτηριστικά κακουργηματικής δίωξης».

Ο ίδιος κάνει λόγο για πρωτοφανές γεγονός στα ελληνικά χρονικά, με το παράλογο να κυριαρχεί έναντι οποιουδήποτε άλλου στοιχείου. «Οι ίδιοι μηχανισμοί, δικαστικοί και αστυνομικοί, οι οποίοι μας επέβαλαν μια εγγύηση για να μην προφυλακιστούμε, αφού την πληρώσαμε για να μην πάμε στη φυλακή, μας είπαν ότι επειδή την πληρώσαμε προφανώς βρήκαμε τα λεφτά με παράνομο τρόπο, άρα πρέπει να οδηγηθούμε στη φυλακή» σημειώνει ο Γ. Καλαϊτζίδης και συμπληρώνει: «Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα. Δεν έχει συμβεί ξανά στα δικαστικά χρονικά να κινδυνεύει δηλαδή να μπει φυλακή ένας άνθρωπος επειδή πλήρωσε εγγύηση για να μην μπει φυλακή! Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και πέρα από αστείο, το όλο θέμα είναι τραγικό. Δεν θυμάμαι σε καμιά των περιπτώσεων εδώ και δεκαετίες, οποιοσδήποτε άνθρωπος στην Ελλάδα που πλήρωσε εγγύηση να ρωτήθηκε μετά πού βρήκε τα λεφτά. Πόσο μάλλον να έγινε μια κατασκευή δίωξης ως προς την προέλευση των χρημάτων, η οποία έχουμε πει πολλές φορές και είναι γνωστό δημόσια ότι έγινε από την αλληλεγγύη χιλιάδων ανθρώπων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με βάση κάποιες εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης».

Αναφερόμενος στη φίλη τους η οποία τους διευκόλυνε μέσω του τραπεζικού της λογαριασμού ο Γ. Καλαϊτζίδης ξεκαθάρισε πως εκείνη «βοήθησε στο να βρεθεί ένας λογαριασμός για να μπουν τα λεφτά και από κει και πέρα να υπάρξει μια επιταγή και να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η ιστορία αυτή δεν ξεκίνησε με το ανώνυμο σημείωμα. Η δίωξη αυτή που έχει στηθεί στις πλάτες μας έχει ξεκινήσει και από το πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στη φίλη μας που μας βοήθησε σχετικά με την προέλευση των χρημάτων. Κυνηγούν οποιονδήποτε άνθρωπο βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο έτσι ώστε να λυθεί αυτή η ιστορία με την εγγύηση».

«Υπάρχει στοχοποίηση προς το πρόσωπό μου»

«Αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Αναμένουμε να δούμε αν θα μας καλέσει ο ανακριτής. Δεν είμαστε αισιόδοξοι γιατί και στο παρελθόν παράλογες διώξεις που εκτιμούσαμε ότι δεν θα πάνε στις δικαστικές αίθουσες πήγαν με τις πιο βαριές κατηγορίες και με κίνδυνο ακόμη και ισόβιας κάθειρξης» είπε χαρακτηριστικά στο Documento ο Γ. Καλαϊτζίδης.

Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει στοχοποίηση στο πρόσωπό του από τις αρχές: «Θεωρώ ότι αυτή η δίωξη προέρχεται από μια στοχοποίηση από δικαστικούς και αστυνομικούς κύκλους προς το πρόσωπό μου, η οποία κρατάει εδώ και χρόνια και συνεχίζεται με διάφορους τρόπους. Δεν έχει περάσει πάρα πολύς καιρός άλλωστε από τη δίωξη που είχαμε υποστεί (σ.σ.: ο Γ. Καλαϊτζίδης με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δολοφονία και ακόμη ένα μέλος του Ρουβίκωνα με την κατηγορία της φυσικής αυτουργίας σε δολοφονία) στην οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρες κατηγορίας δεκάδες έμποροι ναρκωτικών και η βασική μάρτυρας κατηγορίας, όταν εκδικάστηκε η υπόθεση, κατέθεσε μπροστά σε όλους ότι οι αστυνομικοί την πίεσαν να αναφέρει τα ονόματά μας και ως αντάλλαγμα θα τη βοηθούσαν σε δική της υπόθεση για εμπορία ναρκωτικών. Ετσι και αυτή η υπόθεση κατέρρευσε με κρότο. Οι ίδιοι αστυνομικοί και δικαστικοί κύκλοι που έκαναν αυτή την παράλογη δίωξη σε βάρος μου τότε για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία στήνουν τώρα αυτό το πράγμα» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας για «δεκάδες περιπτώσεις δικαστηρίων που έχω για πράγματα τα οποία έχω γράψει στο Facebook με χουντικούς νόμους περί διέγερσης σε κακούργημα που είχαν να εμφανιστούν δεκαετίες, όπως και να αναφέρω ότι έχω κατηγορηθεί για φθορά σε κτίριο ύστερα από μια παρέμβαση του Ρουβίκωνα μόνο και μόνο επειδή ανέβασα την είδηση στο Facebook. Δηλαδή με κατηγορούν ότι είμαι ο φυσικός αυτουργός των φθορών που έγιναν ακριβώς επειδή κοινοποίησα τη δράση της συλλογικότητας στην οποία ανήκω».

Άννυ Παπαρούσου: «Εγκληματοποίηση της αλληλεγγύης μέσω ανώνυμης επιστολής»

Ακόμη μία παράλογη δίωξη η οποία έχει στο στόχαστρο την αλληλεγγύη έτσι όπως εκφράζεται με τη συλλογή χρημάτων για πλήρωση συγκεκριμένου σκοπού. Στην περίπτωση αυτή ποινικοποιείται ευθέως η συγκέντρωση χρημάτων που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καταβληθεί το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ το οποίο ορίστηκε ως εγγύηση από την ανακρίτρια προκειμένου να μην προφυλακιστεί ο Γιώργος Καλαιτζίδης μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σε κακουργηματικό επίπεδο, για μια πολιτική παρέμβαση συμβολικού χαρακτήρα στο κτίριο της Βουλής. Η εγκληματοποίηση της αλληλεγγύης επιχειρήθηκε μέσω μιας ανώνυμης επιστολής, που σε νομικό επίπεδο δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη από τις εισαγγελικές αρχές λόγω ακριβώς της ανωνυμίας της. Η έρευνα που ακολούθησε δεν στοχεύει στην ανακάλυψη άδηλων πόρων αλλά στην τιμώρηση της αλληλεγγύης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εκφράστηκε με τη συλλογή χρημάτων από συλλογικούς πόρους προκειμένου να καταβληθεί το υπέρογκο ποσό της εγγύησης των 30.000 ευρώ. Η σκοπιμότητα της σχετικής δίωξης είναι προφανής και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να τελεσφορήσει.

Documento Newsletter