«Έναν μετανάστη στον οποίον είχαν ήδη περάσει χειροπέδες, οι αστυνομικοί τον έπιασαν από τον λαιμό, τον έριξαν κάτω, τον χτύπησαν».
Αντιμέτωπη με αυτό το σκηνικό βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιανουαρίου στον σταθμό του ηλεκτρικού στην Ομόνοια, στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, μια νεαρή ασκούμενη δικηγόρος.
Η Μαρίνα Δ. (το πλήρες όνομα βρίσκεται στη διάθεση του documentonews.gr) αντέδρασε στο σκηνικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που αντίκρισε, βλέποντας έναν ακινητοποιημένο άνθρωπο να δέχεται χτυπήματα από τους αστυνομικούς. Κατέληξε να περάσει το απόγευμά της στο διαβόητο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, από όπου έφυγε αρκετές ώρες αργότερα «φορτωμένη» με τις κατηγορίες της απείθειας και της εξύβρισης.
Όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας στο documentonews.gr, το σκηνικό της βίας συνεχίστηκε στον οικίσκο της αστυνομίας που βρίσκεται εντός του σταθμού του μετρό, όπου και μεταφέρθηκε ο συλληφθείς όταν στην αποβάθρα του σταθμού συγκεντρώθηκαν αρκετοί επιβάτες που διαμαρτύρονταν για την αναίτια βίαιη μεταχείρισή του από τους αστυνομικούς.
Μάλιστα καταγγέλλει ότι δέχτηκε και η ίδια χτύπημα από αστυνομικό, όταν προσπάθησε να φωτογραφίσει με το κινητό της τηλέφωνο τον χτυπημένο άντρα. «Προσπαθούσε να σταθεί στο παράθυρο, δεν τον άφηναν. Τον τραβούσαν από τα πόδια», περιγράφει.
Η επόμενη σκηνή διαδραματίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου η ασκούμενη δικηγόρος θέλησε να καταθέσει για τα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια της. Αντ’ αυτού, λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε τυλιγμένη «σε μια κόλα χαρτί», να κατηγορείται για απείθεια και εξύβριση. Κάτω από την πίεση αλληλέγγυων που συγκεντρώθηκαν σύντομα έξω από το ΑΤ Ομόνοιας και την παρέμβαση δικηγόρων, η Μαρίνα Δ. δεν πέρασε την νύχτα στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο η δικαστική της περιπέτεια μόλις ξεκινά.
Μια υπόθεση με «άρωμα» 2012
Η υπόθεση της Μαρίνας Δ. Θυμίζει έντονα την περίπτωση του Πέτρου Καπετανόπουλου. Κάτοικος Κολωνού, διαμαρτυρήθηκε σε αστυνομικούς που, αν και είχαν ακινητοποιήσει και συλλάβει έναν μετανάστη ως δράστη ληστείας, τον ποδοπατούσαν, κάτω ακριβώς από το σπίτι του.
Ακολούθησε σύλληψη και αυτόφωρη παραπομπή του Καπετανόπουλου, ενώ η εισαγγελέας στην οποία οδηγήθηκε πρόσθεσε στις πλημμεληματικές κατηγορίες που του απέδιδαν οι αστυνομικοί και αυτήν της, κακουργηματικού βαθμού, συνέργειας σε ληστεία. Ήταν καλοκαίρι του 2012.
Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν πέντε χρόνια μέχρι ο Π. Καπετανόπουλος να κριθεί πανηγυρικά αθώος από το Γ΄ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, τον Ιούνιο του 2017.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της Μαρίνας Δ. γεννά ερωτήματα για τις πρακτικές που εξακολουθεί να μετέρχεται η ΕΛΑΣ και μάλιστα σε ένα ΑΤ που στο παρελθόν είχαν σκιάσει καταγγελίες για βίαιες και ρατσιστικές συμπεριφορές κατά πολιτών.
Καταγγελία από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Καταγγελία αναφορικά με το περιστατικό εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της οποίας η συλληφθείσα ασκούμενη δικηγόρος αποτελεί μέλος.
Στην καταγγελία αναφέρονται τα εξής:
“Το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας ξαναχτύπησε. Κυριολεκτικά. Η αστυνομία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και διαχρονικός κρατικός πραιτωριανός, φωλιά των δήθεν «μεμονωμένων» φασιστικών στοιχείων της ΕΛΑΣ, σήμερα ξυλοκόπησε και συνέλαβε μετανάστη, ενώ στοχοποίησε προσάγοντας συντρόφισσα ασκούμενη δικηγόρο, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ που διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό.
Η συντρόφισσα ήταν αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού μετανάστη, από αστυνομικούς στην Ομόνοια και προσήλθε μόνη της να καταθέσει για το περιστατικό.
Αντί να της πάρουν κατάθεση όμως, τη συνέλαβαν! Ο σκοπός τους προφανής, να αποδυναμώσουν την κατάθεσή της για τον ξυλοδαρμό του μετανάστη από τους αστυνομικούς. Η συντρόφισσα αφέθηκε ελεύθερη με κατηγορίες για απείθεια και εξύβριση.
Ο μετανάστης, αν και τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 31/1 στα δικαστήρια στην Ευελπίδων, όπου κλήθηκε να παρουσιαστεί και η συντρόφισσα.
Η απάντηση πρέπει να είναι μαζική και ξεκάθαρη. Η αστυνομία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτίθεται, ξυλοκοπεί, ενοχοποιεί και ταυτόχρονα, προστατεύει και χτυπάει από κοινού με το «ανεπίσημο» χέρι του κράτους, τους νεοναζί της ΧΑ.
Να μην επιτρέψουμε άλλες «υποθέσεις Καπετανόπουλου» με πολίτες που ορθώνουν ανάστημα στην αστυνομική αυθαιρεσία και στο τέλος, κατηγορούνται οι ίδιοι.
Να μπει φραγμός στην αστυνομική βία και βαρβαρότητα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Τετάρτη 31/1 όλοι και όλες στις 11 το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.”
ΑΤ Ομόνοιας: Μία δεκαετία καταγγελιών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία
Τη τελευταία δεκαετία έχουν δει το φως της δημοσιότητας σειρά καταγγελιών για αστυνομική βία και αυθαιρεσία με πρωταγωνιστές αστυνομικούς του ΑΤ Ομόνοιας.
Ήταν Νοέμβρης του 2006 όταν ένας μετανάστης από το Μακρέμπ άφηνε τη τελευταία του πνοή στο σπίτι του, μετά από κράτηση στο ΑΤ Ομόνοιας. Σύμφωνα με καταγγελία της εποχής από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, είχε επιστρέψει σπίτι του με εμφανή σημάδια κακοποίησης, με τον ίδιο να καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο Τμήμα. Στην ίδια καταγγελία του Δικτύου γίνεται αναφορά για αστυνομικούς του ΑΤ Ομόνοιας που «στις 5 Νοεμβρίου κακοποίησαν και έβρισαν χυδαία δύο μετανάστριες από τη Γεωργία επειδή ακριβώς είναι μετανάστριες». Το Δίκτυο κατηγορούσε τότε το ΑΤ Ομόνοιας ότι «διεκδικεί τα πρωτεία του ρατσισμού και της βαρβαρότητας».
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2007, ένα βίντεο με μετανάστες που εξαναγκάζονταν από αστυνομικούς να χτυπούν ο ένας τον άλλον έκανε τον γύρο της Ελλάδας. Οκτώ χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 70.000 ευρώ σε κάθε θύμα για τον εξευτελισμό και την κακοποίηση. Το περιστατικό είχε διαδραματιστεί στο ΑΤ Ομόνοιας.
https://www.youtube.com/watch?v=gCc7xc8hxDQ
Τον Σεπτέμβρη του 2016 το ΑΤ Ομόνοιας θα βρισκόταν ξανά «στον αφρό» της επικαιρότητας. Η καταγγελία αυτή τη φορά αφορούσε τον εξευτελισμό μικρών παιδιών, τα οποία «εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν και εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.» Σύμφωνα πάντα με τη σχετική καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων-Μεταναστών/τριών», το μαρτύριο των παιδιών έληξε όταν ένα από αυτά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του (όλα είχαν κατασχεθεί από τους αστυνομικούς) και να επικοινωνήσει με τους γονείς του. Το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή με ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ η καταγγελία είχε προκαλέσει και εισαγγελική παρέμβαση.
Έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 2017, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) κατήγγειλε ξυλοδαρμό μετανάστη μουσικού δρόμου μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας από δύο αστυνομικούς, μπροστά στον αξιωματικό υπηρεσίας.
Τέλος πριν λίγες μόλις ημέρες, στις 18 Γενάρη, αστυνομικοί ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησαν τον Κώστα Βαξεβάνη, που είχε προσέλθει για τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, λέγοντας προκλητικά «κανόνισε να σε συλλάβουμε εμείς για διατάραξη του Τμήματος να δούμε τι θα κάνεις».