Συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική

Το πρώτο επιστημονικό συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 21- 23 Νοεμβρίου.

Το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Arts du Spectacle του Πανεπιστημίου de Poitiers στη Γαλλία, διοργανώνει και φιλοξενεί το διεθνές, τριήμερο συνέδριο με τίτλο «Η κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα: Ιστορικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις». Το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που εστιάζει στην κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, έχει στόχο να ανοίξει τον διάλογο γι’ αυτό το σχετικά παραμελημένο και οπωσδήποτε παρεξηγημένο πεδίο. Μελετητές, ερευνητές και κριτικοί του κινηματογράφου θα εξετάσουν την εξέλιξη του κινηματογραφικού κριτικού λόγου στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι την ψηφιακή εποχή, τις διαφορετικές εκφάνσεις του, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα  και την αλληλεπίδρασή του με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό τοπίο, τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές.  

Η κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα εκτός περιορισμένων αλλά σημαντικών εξαιρέσεων, δεν αποτέλεσε ερευνητικό πεδίο των κινηματογραφικών, και όχι μόνο, σπουδών. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα βασικό εργαλείο που συμπληρώνει τους άλλους θεσμικούς φορείς στη συγκρότηση του κόσμου της τέχνης όσον αφορά το πεδίο του κινηματογράφου στη χώρα μας. Το συνέδριο φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει έναν πρώτο διάλογο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της, στις αρχές του 20ού αι., μέχρι τη σημερινή ψηφιακή εποχή. Πρωτίστως ενδιαφέρεται να διερευνήσει την ιστορική της διαδρομή σε συνάρτηση με τις εξελίξεις του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου, με τη διαμόρφωση του κριτικού λόγου για τον κινηματογράφο διεθνώς, αλλά και με το ευρύτερο ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συγκροτήθηκε. Επίσης εστιάζει στις διαφορετικές κριτικές μεθοδολογίες· στη σύζευξη ιδεολογίας, αισθητικής και κριτικής· σε μεμονωμένα πρόσωπα ως διακριτές κριτικές φωνές· στην παρέμβαση της εγχώριας κριτικής στην ανάδυση κινηματογραφικών τάσεων αλλά και στην πρόσληψη ταινιών, κινηματογραφικών ειδών και του έργου σκηνοθετών/τριών. Τέλος επιχειρεί να βρει τη σύνδεση του κριτικού λόγου με θεσμικούς και εμπορικούς φορείς στην πολιτισμική βιομηχανία του κινηματογράφου καθώς και τους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις σύγχρονες κινηματογραφικές σπουδές και την κριτική. Έμφαση, επίσης, δίνεται στις μεταμορφώσεις της κινηματογραφικής κριτικής στο ψηφιακό περιβάλλον και στην εποχή του διαδικτύου με την υποχώρηση των παραδοσιακών έντυπων μέσων (εφημερίδων, πολιτιστικών και ειδικευμένων περιοδικών) και την αντικατάστασή τους με πολιτιστικούς και κινηματογραφικούς ιστότοπους, ιστολόγια, podcasts, ομάδες και αναρτήσεις στο facebook.

Στα θέματα πρωταρχικού ενδιαφέροντος που θα συζητηθούν εντοπίζουμε την ενότητα για την κριτική κινηματογράφου σε διαφορετικές χρονικές περιόδους (μεσοπόλεμος, μεταπολεμική εποχή, δεκαετία του 1960, δικτατορία των συνταγματαρχών, μεταπολίτευση, ψηφιακή εποχή), τις «Σχολές» και μεθοδολογίες κινηματογραφικής κριτικής, τη σχέση του εθνικού λόγο και της κινηματογραφικής κριτικής, τα εκφραστικά μέσα καθώς και την αισθητική της κινηματογραφικής κριτικής, τα παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα όπου φιλοξενείται, τη συγκριτική μελέτη της εγχώριας και της διεθνούς κινηματογραφικής κριτικής με ειδική αναφορά στην επιρροή της Γαλλίας στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 κ.α.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 21-23 Νοεμβρίου 2024 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ και την αίθουσα Α1.