Συνέδριο Economist: Καταπέλτης ο Τζεφ Σακς για τον δολοφονικό Νετανιάχου και τους πολέμους των ΗΠΑ που πληρώνει η ΕΕ

Συνέδριο Economist: Καταπέλτης ο Τζεφ Σακς για τον δολοφονικό Νετανιάχου και τους πολέμους των ΗΠΑ που πληρώνει η ΕΕ
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του "4th Thessaloniki Metropolitan Summit", στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην περιφέρειά της, οι οποίες αποτελούν κατά κύριο λόγο αχρείαστους «πολέμους επιλογής» των ΗΠΑ και ευθύνονται για τις μαζικές ροές προσφύγων προς τη Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη θα υποφέρει όσο οι Βρυξέλλες συγχέουν το ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Αυτά και πολλά άλλα διατύπωσε σήμερα ο Τζεφ Σακς (Jeff Sachs), πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDSN) και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia, μιλώντας διαδικτυακά στο 8ο συνέδριο για τη βιωσιμότητα του Economist Impact.

Ο κ. Σακς εμφανίστηκε λάβρος κατά του Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον οποίο χαρακτήρισε ως αξιομίσητο και τον πιο δολοφονικό πολιτικό στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνοντας ότι «μας έχει φέρει ενώπιον ενός παγκοσμίου πολέμου: αν το Ισραήλ κάνει ισχυρή επίθεση στο Ιράν και το Ιράν απαντήσει με υπερηχητικούς πυραύλους, ένας Θεός ξέρει πού θα βρισκόμαστε σε δύο μέρες από τώρα».

Καυτηρίασε τη στάση των δύο υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι, αντί να καταδικάζουν τη μαζική γενοκτονία, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εμφανιστεί ως μεγαλύτερος υπέρμαρχος του Ισραήλ, κάτι που είναι -όπως είπε- ντροπή. «Η μόνη ελπίδα που έχω είναι ότι το βαθύ κράτος μας στις ΗΠΑ γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος βρίσκεται ante portas, αν γίνει μια μεγάλη επίθεση στο Ιράν και το Ιράν απαντήσει», τόνισε.

Χαρακτήρισε, δε, το ΝΑΤΟ ως παρωχημένο θεσμό, που δεν έχει κανέναν ρόλο, κάτι που η ΕΕ χρειάζεται να αντιληφθεί. «Η Σοβιετική ‘Ένωση διαλύθηκε το 1991. Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ευρώπη, εκτός και αν ακούσετε το παραλήρημα του στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος στις ΗΠΑ ή όσων πληρώνονται από αυτό. Πρέπει να σταματήσουμε τις συγκρούσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα αν δεν έχουμε ειρήνη, δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη αν δεν έχουμε διαπραγματεύσεις και δεν μπορούμε να μιλάμε για διαπραγματεύσεις, όταν έχουμε μοχθηρούς τρελούς ανθρώπους, όπως ο Νετανιάχου, να διαπράττουν γενοκτονίες στη γεωγραφική γειτονιά σας» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει ξανά στην ειρήνη και να ζητήσει να σταματήσουν οι πόλεμοι στην περιφέρειά της «είτε μιλάμε για τη Συρία είτε για την Ουκρανία είτε για τη χρηματοδότηση της σφαγής των Παλαιστινίων», γιατί μόνο έτσι θα έχει ασφάλεια στα σύνορά της, θα σταματήσει η μαζική ροή προσφύγων πολέμου και θα συνεχιστεί η πορεία προς την υλοποίηση των στόχων του Green Deal («Πράσινης Συμφωνίας»).

Αναφερόμενος ειδικά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ με τις μαζικές ροές προσφύγων, επισήμανε ότι η Ευρώπη ανησυχεί για τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να ανησυχεί για τους πολέμους. «Γιατί από πού έρχονται οι πρόσφυγες; Από τους πολέμους. Κι από πού έρχονται οι πόλεμοι; Από τη γεωπολιτική. Από πού ήρθαν οι Σύροι πρόσφυγες στην Ευρώπη; Δεν νομίζω πως οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν σωστά ότι ήταν απόρροια μιας επιχείρησης της CIA, που υπεγράφη από τον Ομπάμα το φθινόπωρο του 2011. Από πού ήρθαν οι Ουκρανοί; Από την ανατροπή, από τις ΗΠΑ, της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014, γιατί το σχέδιο των ΗΠΑ ήταν να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, πέρα από τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας. Από πού έρχονται οι πρόσφυγες από την Παλαιστίνη; Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη διπλανή πόρτα (…) Πού είναι η Ευρώπη και πού είναι η φωνή της για να σταματήσει η γενοκτονία; Είναι όλοι αχρείαστοι πόλεμοι επιλογής των ΗΠΑ και η χώρα μου όπλισε τα περισσότερα από αυτά τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι πέραν του τερματισμού των συγκρούσεων, η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνεκτικό επενδυτικό σχέδιο ολοκληρωμένων υποδομών, ενεργειακών και άλλων, που θα τη συνδέουν με τα δυτικά Βαλκάνια, την ανατολή Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Το σχέδιο αυτό είναι το κλειδί για την ευημερία της Ευρώπης στις επόμενες γενιές. Μπορεί να σχεδιαστεί εύκολα και να είναι έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εν καιρώ ειρήνης», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης σχεδιάζει… πολίτ μπιρό και θέσεις αιχμής – Ξεκίνησαν τα τηλεφωνήματα σε στελέχη

Μαξίμου: Περιμένουν νέα «πυρά» Σαμαρά μέσω… Κύπρου για τα ελληνοτουρκικά

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με φόντο το Αιγαίο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter