Συνεδριάζει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα

Συνεδριάζει αργότερα την Τετάρτη, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με αίτημα του Κιέβου, μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα την Τρίτη, και την Δευτέρα, σε ουκρανικές πόλεις και υποδομές, ανακοίνωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ πρόκειται «να ενημερώσει μέσω βίντεο τους Συμμάχους για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», ανέφερε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Η αντιαεροπορική άμυνα, την οποία έχει μεγάλη ανάγκη η Ουκρανία, θα είναι ένα από τα θέματα αυτής της συνεδρίασης, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει βοήθεια από τις δυνάμεις Πολεμικής Αεροπορίας των ευρωπαίων γειτόνων του για να καταστρέψει τα κύματα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν μαζικά τη χώρα του στις αρχές της εβδομάδας.

«Στις διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές, αν η αεροπορία των ευρωπαίων γειτόνων μας δούλευε μαζί με τα (καταδιωκτικά) F-16 μας και με την αντιαεροπορική άμυνά μας», υποστήριξε απαιτώντας «λύσεις».

Τη Δευτέρα, στη διάρκεια της πιο μαζικής εδώ και εβδομάδες ρωσικής επίθεσης, 15 περιφέρειες της Ουκρανίας έγιναν στόχοι συνολικά 236 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με το Κίεβο, το οποίο διαβεβαίωσε πως κατέρριψε 201 από τα όπλα αυτά.

Στο μεταξύ έξι άνθρωποι έχασαν τηn ζωή τους από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στην περιοχή.

«Το πρωί οι Ρώσοι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και κατέστρεψαν ένα σπίτι στην Ιζμαϊλίφκα», χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στο μέτωπο, δήλωσε μέσω του Telegram ο κυβερνήτης Βαντίμ Φιλάσκιν.

Τα θύματα αυτού του πλήγματος ανήκαν στην ίδια οικογένεια – δύο γονείς και τα παιδιά τους ηλικίας 17 και 24 ετών, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Άλλη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους κοντά στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ίδια περιφέρεια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό Κομισίφκα στο Ντονέτσκ.

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει προβλήματα στο ανατολικό μέτωπο, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες και τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται σταδιακά εδώ και μήνες. Η Ουκρανία διέταξε πρόσφατα να απομακρυνθούν οι κάτοικοι εξαιτίας της προώθησης των ρώσων στρατιωτών προς το Ποκρόφσκ, πόλη που αποτελεί σημαντικό κέντρο επιμελητείας στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Δευτέρα, ότι ο τομέας του Ποκρόφσκ είναι «ο πιο δύσκολος» και ότι σ’ αυτόν επικεντρώνονται οι περισσότερες ρωσικές επιθέσεις.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Ρωσία, ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο του Καζάν στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν για λόγους ασφαλείας, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τη ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia.

«Για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών … δεν προσγειώνονται ούτε απογειώνονται πτήσεις στο αεροδρόμιο από τις 7 π.μ. ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας)», ανακοίνωσε η Rosaviatsia, σύμφωνα με το TASS.

Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν πυρκαγιά σε δεξαμενές πετρελαίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ, μετέδωσαν ρωσικά κανάλια στο Telegram.

Μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν στη διάρκεια της νύκτας τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιφέρεια του Ροστόφ, ανακοίνωσαν μέσω του Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ο κυβερνήτης του Ροστόφ Βασίλι Γκολούμποφ, χωρίς ωστόσο να κάνουν λόγο για επίθεση σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων.

Το κανάλι Baza του Telegram, που θεωρείται πως συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι τρεις δεξαμενές καίγονται σε αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Καμένσκι της περιφέρειας του Ροστόφ αφού δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπεσαν στην περιοχή.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται μεγάλες δεξαμενές να καίγονται μέσα στη νύκτα. Το Ρόιτερς σημειώνει πως ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την τοποθεσία ενός από τα βίντεο ως την περιοχή Καμένσκι της περιφέρειας του Ροστόφ.

Ετικέτες