Ψυχραιμία ζητούν Πεκίνο και Μόσχα, ενώ ο Τραμπ απαντά “Θα δούμε” στην ερώτηση αν θα επιτεθεί στην Πιονγκγιάνγκ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σήμερα, Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια» και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σταματήσει τέτοιες ενέργειες, αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.
«Αυτή η ενέργεια είναι άλλη μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και τον αφοπλισμό. Η ενέργεια αυτή είναι επίσης βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ.
Κυρώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την πραγματοποίηση σήμερα της έκτης και ισχυρότερης βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την πολιτική της των κυρώσεων και καλεί τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει χωρίς προϋποθέσεις τον διάλογο για τα προγράμματά της», αναφέρει ο Τουσκ σε δήλωση που εξέδωσε.
«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις και να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά».
Τραμπ: Θα δούμε αν θα επιτεθούμε
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σήμερα στο Twitter πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές με τη Βόρεια Κορέα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.
Προηγουμένως είχε απαντήσει «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε, κατά την έξοδό του από μια λειτουργία, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.
Νωρίτερα ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter πως «η Νότια Κορέα διαπιστώνει, όπως τους είπα, ότι αυτά που λένε περί κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα λειτουργήσουν, αυτοί καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα».
“Μαζική στρατιωτική απάντηση”
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις απείλησε την Κυριακή ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους μετά την πραγματοποίηση από τη Βόρεια Κορέα της ισχυρότερης μέχρι σήμερα πυρηνικής δοκιμής της.
Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».
Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».
Κίνα – Ρωσία: Μόνο πολιτική – διπλωματική λύση
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα «να μην υποκύψει στα συναισθήματα» μετά την ανακοίνωση μιας έκτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, η οποία δημιουργεί μια «πραγματική απειλή» στην περιοχή.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο Πούτιν ζήτησε «να μην υποκύψουμε στα συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.
Η δοκιμή αυτή της Πιονγκγιάνγκ «τορπιλίζει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης, παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ωστόσο ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες για την κατάσταση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και υπογράμμισαν «την ανάγκη να μην αφεθεί η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι δύο πρόεδροι κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αναζητήσουν μια λύση «μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πυρηνικοποίηση της χερσονήσου είναι «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.