Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα για το χρέος.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της συνεδρίασης και θα καταγράφει τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία του χρέους.
Η στάση του ΔΝΤ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, και για το λόγο αυτό φέρεται να έχει καθυστερήσει η έκδοση ομολόγου, καθώς στο Μαξίμου περιμένουν αφενός την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, αφετέρου δε την αυριανή ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s για το αξιόχρεο της χώρας, με το ενδεχόμενο μίας αναβάθμισης να μην αποκλείεται. Αμφότεροι οι παράγοντες θεωρείται ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα προσέλαβε έξι τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου και στην επιστροφή στις αγορές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Μία πηγή ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η Ελλάδα ανέθεσε στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς αναμένεται η έγκριση των δανειστών.
Δύο άλλες πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η έκδοση θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος άσκησης διαχείρισης παθητικού. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι οι επενδυτές να επεκτείνουν τις προθεσμίες λήξης μέσω δημοπρασίας για τα ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2019. Αλλη επιλογή θα ήταν η υποβολή προσφορών, ή επαναγορά, των λεγόμενων «strip», που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012.
Οι προαναφερόμενες τράπεζες αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο στο Reuters.