Η τουρκική προκλητικότητα ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης που έγινε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό. Στη συνεδρίαση, το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και ‘Αμυνας) επικεντρώθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες στην στάση της Τουρκίας απέναντι στην ελλάδα όπως αυτή εκφράζεται από τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τις συνεχόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραβιάσεων αποτελούν οι 4 εικονικές αερομαχίες και οι 71 συνολικά παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους χθες,Τρίτη.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, 4 τουρκικά F-16 , δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα τουρκικό ελικόπτερο!
Καταγράφηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 71 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Σκύρο. Δυο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα
H Τουρκία προχώρησε και σε προκλήσεις και στα ελληνικά χωρικά ύδατα με δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να φτάνουν στο 1 ναυτικό μίλι από βραχονησίδες του συμπλέγματος των Οινουσσών. Πρόκειται για την περιοχή όπου πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα ελληνικές ομάδες κομάντος. Αμέσως, περιπολικό του Λιμενικού έσπευσε στο σημείο με τον πλοίαρχο να καλεί τις τουρκικές ακταιωρούς να αποχωρήσουν κάτι το οποίο και έκαναν οπότε και δεν δημιουργήθηκε ένταση.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες με απόφαση του Εφετείου Αθηνών απορρίφθηκε και το νέο αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι τρεις από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.
Η συνεδρίαση στο Μαξίμου, διήρκεσε 1 ώρα και 40 λεπτά, ενώ μετά το πέρας της, δεν έγιναν δηλώσεις.