Σύνδρομο Καπγκρά

Σύνδρομο Καπγκρά

Τα ψυχολογικά (ή νευρολογικά) σύνδρομα στην εποχή μας δεν αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις. Ενα από τα πλέον συνήθη –μεταξύ των πέντε πρώτων– είναι το σύνδρομο Capgras.

Νευρολογικά το σύνδρομο (έχει πάρει την ονομασία του από τον Γάλλο φυσικό Ζοζέφ Καπγκρά που το περιέγραψε) βασίζεται στην παράλογη πεποίθηση ότι κάποιο κοντινό πρόσωπο του πάσχοντος έχει αντικατασταθεί από έναν πανομοιότυπο απατεώνα και θέλει να τον καταστρέψει.

Η εμμονή της Δεξιάς –ειδικότερα του Αντώνη Σαμαρά, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Γιάννη Στουρνάρα και του Αδωνη Γεωργιάδη, φυσικά με πλήρη κάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη– να αναφέρεται στους προστατευόμενους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος (τον προσδιορισμό δημόσιου συμφέροντος πάντα και σκοπίμως παραλείπουν) με τη χυδαία έκφραση «κουκουλοφόροι» και να απειλεί ότι θα «τους βγάλουμε τις κουκούλες» παραπέμπει ευθέως στο πιο πάνω νευρολογικό σύνδρομο.

Τελευταία, μετά την αποκάλυψη ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη κατέβαλε μεγάλη αμοιβή στους προστατευόμενους μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος, οι «πάσχοντες» ζητούν από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές να αποκαλυφθούν και να διωχθούν οι μάρτυρες.

Η απάντηση ήρθε από τον –πέρα του Ατλαντικού– δικηγόρο Στίβεν Κον που συνοψίζεται (Documento, 21 Ιουλίου 2024) στη φράση «Ενταλμα σύλληψης για όσους Ελληνες αξιωματούχους αποκαλύψουν την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Λένε οι –από δω του Ατλαντικού– «δικοί μας» ότι μετά την αποκάλυψη της αμοιβής των πάνω από 30 εκατ. δολαρίων που έλαβαν τέσσερις προστατευόμενοι μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος αποδεικνύεται ότι λειτούργησαν διά ίδιον όφελος.

Δηλαδή η αμερικανική Δικαιοσύνη που τα πλήρωσε είναι «αμερικανάκια»;

Δηλαδή δεν διασταύρωσαν οι αμερικανικές ανακριτικές αρχές ότι τα στοιχεία που τους δόθηκαν είναι και αληθή και υπέρ του δημόσιου (αμερικανικού) συμφέροντος;

Δεν εξήγησαν όμως οι «δικοί μας παλικαράδες» γιατί δεν έδωσαν αμοιβή και στον καθηγητή Δημόσιας Υγείας Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος επίσης κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis;

Μήπως γιατί σε δεύτερο χρόνο – μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα– ο Μανιαδάκης «τη γύρισε την μπιφτέκα» και τα «αμερικανάκια» δικαίως δεν τον θεώρησαν αξιόπιστο μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος;

Αρα δεν είναι και τόσο «αμερικανάκια» όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

Επίσης το βασικό ερώτημα είναι γιατί ο παγκόσμιος κολοσσός της φαρμακευτικής βιομηχανίας Novartis έσπευσε να συμβιβαστεί εξωδικαστικά –για παγκόσμιες «αθέμιτες πρακτικές» που εφάρμοσε– καταβάλλοντας 340 εκατ. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο, εκ των οποίων τα 315 εκατ. δολάρια αφορούσαν αποκλειστικά την Ελλάδα; Για να δικαιωθούν οι ψευδομάρτυρες κουκουλοφόροι και να πάρουν τεράστια αμοιβή;

Οι «παντελονάτοι» δεν σηκώνουν κουρνιαχτό για τη Novartis αλλά για να μην τολμήσει κανείς άλλος στο μέλλον να αποκαλύψει τα επόμενα σκάνδαλα που θα έρθουν. Γκέγκε;

Αδιανόητο να μιλάει η Δεξιά για κουκούλες. Εκτός και αν λογίζουν τους αυθεντικούς κουκουλοφόρους ως «μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος». Του ναζισμού.

«Τύποις αριστερός» αποκαλείται κάποιος που βρίσκεται περισσότερα από 50 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέσα από τις γραμμές της (αρχικά) κομμουνιστικής και (μετά) ριζοσπαστικής Αριστεράς, επειδή θεωρεί ότι ο πρόεδρος μεταλλάσσει το κόμμα. «Ουσία αριστερός» είναι ο πρόεδρος, με θεϊκό σημάδι… στην κολυμβήθρα του.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter