Συναυλία για Τέμπη: Υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη συνεδρίαση του ΥΠΠΟ για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου

Το παρασκήνιο, οι ενστάσεις και τα τηλεφωνήματα στην τρίωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Για ένα αίτημα νόμιμο, ξεκάθαρο και ανθρωπιστικό τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων χρειάστηκαν πάνω από τρεις ώρες συνεδρίασης χθες, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να καταλήξουν σε θετική ομόφωνη γνωμοδότηση για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου στο Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών για την πραγματοποίηση συναυλίας μνήμης στις 10 Οκτωβρίου.

Η θετική γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ είναι προφανώς θετική εξέλιξη για ένα θέμα που ευαισθητοποιεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συγκλονίστηκε από το έγκλημα των Τεμπών και όλοι γνωρίζουμε ότι προκαλεί μεγάλη ενόχληση στην κυβέρνηση. Η χρονοβόρα διαδικασία που ακολουθήθηκε ωστόσο στη συνεδρίαση, η οποία ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τις αρμοδιότητες του γνωμοδοτικού φορέα, φανέρωσε τη θεσμική αμηχανία μπροστά σε ένα αίτημα καθολικής αποδοχής και στη βεβαιότητα της κοινωνικής κατακραυγής σε περίπτωση που αυτό δεν θα γινόταν αποδεκτό. Αλλά επίσης φανέρωσε την προσπάθεια των μελών του ΚΣΝΜ να δοθεί η εντύπωση ότι, παρά τις όποιες γραφειοκρατικές ή άλλες ενστάσεις, πασχίζουν για την ενότητα των διαφωνούντων οικογενειών των θυμάτων.

Το κεντρικό γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΠΟ τόνισε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εξέταση του αιτήματος του συλλόγου, το οποίο έφτασε στην αρμόδια Εφορεία στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ πρόσθετα στοιχεία που απαιτήθηκαν, όπως το καταστατικό του συλλόγου, η πυροπροστασία ή η στατική επάρκεια των εγκαταστάσεων κατατέθηκαν σταδιακά ως τις 2 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης τα μέλη του συμβουλίου είχαν αρμοδιότητα να εξετάσουν ένα συγκεκριμένο θέμα: Αν το αίτημα του συλλόγου για τη συγκεκριμένη προσωρινή χρήση του μνημείου είναι σύμφωνο με όσα ορίζει ο νόμος για την ασφάλειά του. Και όχι να εμβαθύνουν στη δυσάρεστη διαμάχη μεταξύ των οικογενειών ως προς την καταβολή εισιτηρίου για τη συναυλία. Ούτε να αναζητούν πληροφορίες για το πόσες οικογένειες θυμάτων περιλαμβάνονται στο σύλλογο και πόσες βρίσκονται απέναντι. Ούτε να συζητούν για τους λόγους διαφωνίας των οικογενειών σχετικά με την προσφυγή σε δικαστήρια του εξωτερικού, όπως έχει ανακοινωθεί δημόσια ότι θα πράξει ο σύλλογος με τα έσοδα από τη συναυλία.

Στη συνεδρίαση παραστάθηκε διαδικτυακά ο δικηγόρος Λεωνίδας Κουμπούρας, εκπροσωπώντας την οικογένεια Πλακιά καθώς και άλλες τέσσερις οικογένειας, καλώντας τα μέλη του ΚΣΝΜ να μην κάνουν σε καμιά περίπτωση δεκτό το αίτημα του συλλόγου εφόσον περιλαμβάνει εισιτήριο θεωρώντας κάτι τέτοιο αλλοίωση του συμβολισμού της εκδήλωσης μνήμης. Ως μη όφειλε, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα άσκησης τιμολογιακής πολιτικής, το ΚΣΝΜ διερεύνησε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συναυλία χωρίς εισιτήριο «για να υπερισχύσουν αισθήματα ενωτικού χαρακτήρα μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων».

Επειδή στη συνεδρίαση είχε κληθεί και δεν εμφανίστηκε η νομική εκπρόσωπος του συλλόγου των συγγενών, έγιναν επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις από τον Γ Γ. του ΥΠΠΟ και πρόεδρο του ΚΣΝΜ Γιώργο Διδασκάλου έως ότου καταστεί εφικτή η επικοινωνία με την πρόεδρο Μαρία Καρυστιανού. Στη μακρά συζήτηση που είχε μαζί της, η οποία έγινε σε ανοικτή ακρόαση για να μπορούν να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν τα μέλη, έθεσε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συναυλία χωρίς εισιτήριο προς ομαλοποίηση των σχέσεων με τις οικογένειες που διαφωνούν. Η κ. Καρυστιανού απάντησε ότι το Δ.Σ του συλλόγου δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό καθώς είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες τονίζοντας: «Μακάρι να μην υπήρχε η ανάγκη να καταφύγουμε σε δαπανηρές δίκες στο εξωτερικό. Η πολυδάπανη νομική γραμμή είναι προς τη δικαίωση όλων των θυμάτων και των οικογενειών τους». Τόνισε επίσης ότι ο σύλλογος είναι νόμιμος, έχει καταθέσει τα χαρτιά που ζητήθηκαν και έχει δικαίωμα να λάβει θετική γνωμοδότηση, ενώ εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν όσοι διαφωνούν να ζητούν να μην ασκήσει ο σύλλογος τα νόμιμα δικαιώματά του. Από την κ. Καρυστιανού ζητήθηκαν επίσης περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις υπεύθυνες δηλώσεις και τις αιτήσεις του συλλόγου που είχαν κατατεθεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (η οποία έχει παραχωρήσει δωρεάν το Καλλιμάρμαρο) ως προς τη διευκρίνιση του σκοπού της εκδήλωσης καθώς και συμπληρωματικά στοιχεία σχετικά με τεχνικά θέματα ασφαλείας, τα οποία ο σύλλογος συμφώνησε να προσκομίσει στο ΥΠΠΟ έως πέντε μέρες πριν από τη συναυλία.

Το ΚΣΝΜ έδωσε τελικά το πράσινο φως γνωμοδοτώντας θετικά στην παραχώρηση του μνημείου για την πραγματοποίηση της συναυλίας με εισιτήριο και με την προϋπόθεση να πληρωθεί τέλος υπέρ του δημοσίου, όπως ορίζει ο νόμος.

Διαβάστε επίσης

Συναυλία για τα Τέμπη: Εγκρίθηκε από το Υπ. Πολιτισμού η παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου – Τι συνέβη στην τρίωρη συνεδρίαση

Συναυλία για τα Τέμπη: Η διαφωνία και η απάντηση του Συλλόγου – Τι λένε οι δύο πλευρές (Video)

Συναυλία για Τέμπη: «Αυτά ισχύουν για Καλλιμάρμαρο και υπουργείο Πολιτισμού» – Η ανάρτηση της αντιπροέδρου του Συλλόγου Αρχαιολόγων

Τάνια Τσανακλίδου στο documentonews.gr για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο: «Να είμαστε ενωμένοι απέναντι στην αδικία»

Νίκος Πλακιάς: Καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μου στη συναυλία

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Πήρε θέση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο – «Έχω δώσει τον λόγο μου, τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη»

Καρυστιανού: «Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό» – Τι είπε για τη συναυλία στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Φοίβος Δεληβοριάς στο documentonews.gr: «Θα στήριζα τη συναυλία ακόμα και για μία οικογένεια που έχασε το παιδί της στα Τέμπη»