Συναυλία για τα Τέμπη: Η διαφωνία και η απάντηση του Συλλόγου – Τι λένε οι δύο πλευρές (Video)

Κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ ορισμένων οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», με αφορμή το αντίτιμο για τη συναυλία μνήμης στο Καλλιμάρμαρο.

Η πλευρά του «Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023», αναφέρει ότι το εισιτήριο των 15 ευρώ θα λειτουργήσει για την κάλυψη δικαστικών εξόδων στο εξωτερικό, ενώ από την άλλη πλευρά, ορισμένοι συγγενείς θυμάτων διαφωνούν με τον ορισμό αντιτίμου.

«Διχασμός δεν υπάρχει. Σκοπός είναι να υπάρξει δικαίωση, πραγματική δικαιοσύνη. Στόχος όλων είναι, στοιχειοθετηθούν ευθύνες, να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται, να μην υπάρχει συγκάλυψη, να μην υπάρχει κανένα μπάζωμα», δήλωσε στο Mega ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, ο οποίος εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων που δεν συμμετέχουν στον σύλλογο. 

Πρόσθεσε ότι: «Στην αρχή υπήρξε μία προσπάθεια για σύσταση ενός σωματείου. Έγιναν κάποιες ενέργειες, στην πορεία του χρόνου το σωματείο έχασε αρκετά μέλη και αρκετές οικογένειες, μεταξύ αυτών μερικές που εκπροσωπώ, που δεν συμφωνούσαν, όχι με την αφετηρία, αλλά με τον τρόπο που ο καθένας κάνει τον αγώνα του και εν προκειμένω με τον τρόπο που η κυρία Καρυστιανού έκανε τον αγώνα της».

Ο κ. Μαρακάκης ανέφερε στη συνέχεια ότι: «αρχικά υπήρχαν αντιδράσεις που διάφοροι, δε φωτογραφίζω την κ Καρυστιανού, χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν τον σκοπό τους τις φωτογραφίες όλων, και των 57. Υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες από δράσεις κάποιων εκ των συγγενών που έκαναν την προσπάθειά τους για να φαίνεται ότι δεν εκπροσωπούν τους πάντες διότι δε συμφωνούσαν με τις συγκεκριμένες πρακτικές. Οι πρακτικές οι οποίες είχαν υιοθετηθεί, σε έναν βαθμό, αφορούσαν την καταβολή  κάποιων χρημάτων από οποιονδήποτε θα συμμετείχε στο σωματείο ή στις δράσεις αυτές. Αυτό ήταν λογικό να ερεθίσει κάποιους από τους γονείς και να τους απομακρύνει. Αυτήν την στιγμή είναι υποπολλαπλάσιο το σύνολο των ανθρώπων που στηρίζουν το Σωματείο από το σύνολο των οικογενειών. Σχεδόν 50 από τις οικογένειες που έχουν χάσει παιδιά και εκατοντάδες από τους επιβάτες, 70 εκ των οποίων εκπροσωπώ εγώ, δεν είναι μέλη του σωματείου.

«Έγινε μια προσπάθεια για μια συναυλία η οποία εκφεύγει του πραγματικού σκοπού του σωματείου και γίνεται κερδοσκοπική. Δεν μπορεί κανένας να μιλά για λογαριασμό όλων», πρόσθεσε.

«Ο κοινός σκοπός όλων είναι πραγματικά η δικαίωση και το βρίσκω προσβλητικό για ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη, που ουδείς μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, να ακούγονται τέτοια πράγματα», είπε από την πλευρά της η Σμαρώ Οίκου, συγγενής θύματος της τραγωδίας και μέλος του Συλλόγου. 

«Στο μόνο που συμφωνώ με τον κ. Μαρακάκη είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν γονιό να χάνει το παιδί του. Έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους τους συγγενείς, δεν έχω κανένα θέμα. Τη Μαρία την γνωρίζω πριν από τα Τέμπη, με την ιδιότητά της. Ο κοινός σκοπός όλων είναι πραγματικά η δικαίωση και το βρίσκω προσβλητικό για ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη, που ουδείς μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, να ακούγονται τέτοια πράγματα», συμπλήρωσε.

«Ήμουν από την αρχή στον Σύλλογο που με εκπρόσωπο τη Μαρία, έχει κάνει κάποιες συναντήσεις με κάποια δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού τα οποία δεν θέλουν να περιμένουν να τελειώσει η δικογραφία. Θέλουν να έχουν και αυτοί τον χρόνο να ψάξουν κάποια πράγματα. Αυτό δεν έχει να κάνει με παράβολο που χρειαζόμαστε στα ελληνικά δικαστήρια. Έχει να κάνει με κάποιες δικηγορικές εταιρείες του εξωτερικού, το οποίο το προβλέπει το καταστατικό. Δε θέλουν να περιμένουν να τελεσιδικήσει εδώ», πρόσθεσε.

«Όλο αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουμε ότι από τα πολιτικά πρόσωπα γενικώς δε θα δούμε προκοπή. Οι αμοιβές αυτών των δικηγορικών γραφείων είναι υπέρογκες, δεν είναι ποσά που μπορεί να ανταποκριθεί ο μέσος άνθρωπος. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξαρχής τέθηκε το θέμα να μπει το αντίτιμο των 10 ευρώ σαν συνδρομή του συλλόγου και διοργανώνεται η συναυλία με τη συνδρομή διαφόρων καλλιτεχνών. Αυτό είναι. Το αντίτιμο εξυπηρετεί αυτό που θέλει να κάνει ο σύλλογος».

Διαβάστε επίσης

Πολάκης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κατεβαίνω για να χάσω (Videos)

Συγγρού: Η στιγμή της άγριας συμπλοκής – Μπλόκαραν με τζιπ αναβάτες μηχανής και τους πυροβόλησαν (Video)

Το Τελ Αβίβ χτύπησε ξανά στο κέντρο της Βηρυτού: Τουλάχιστον έξι νεκροί – «Όχι άλλο αίμα», λέει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Μέση Ανατολή: Πού θα «χτυπήσει» το Ισραήλ – Νέες απειλές και από το Ιράν

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ετοιμάζει «οδυνηρό» πλήγμα – Νέες απειλές για «ισχυρότερη απάντηση» από το Ιράν

Αφησαν τους τυφλούς χωρίς εκπαιδευτή στην Κρήτη – Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους 1.100 άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης

Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία τύπου «Π» – Ποιες περιοχές επηρεάζει από την Παρασκευή (LIVE)