Συνάντηση Πούτιν – Βούλιν στον απόηχο της συμφωνίας για τα Rafale

Συνάντηση Πούτιν – Βούλιν στον απόηχο της συμφωνίας για τα Rafale

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αλεκσάνταρ Βούλιν έφθασε στη Ρωσία, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αγορά γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων Rafale από τη Σερβία, μεταδίδουν σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αλεκσάνταρ Βούλιν, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, είχε παραιτηθεί το Νοέμβριο 2023 από τη θέση του ως αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν το κεφάλι μου για να μην επιβάλουν κυρώσεις στη Σερβία», είχε δηλώσει τότε.

Ο Βούλιν πρόκειται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.

Διορίσθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την άνοιξη, μετά τη νίκη του κόμματος του προέδρου Αλεκσάνταρ Βούτσιτς στις τελευταίες εκλογές.

Η Σερβία, η οποία ουδέποτε επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο 2022, διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα και ο Βούλιν είναι ένας από τους αρχιτέκτονες των σχέσεων αυτών.

Η Γαλλία, η οποία βοήθησε στα τέλη Αυγούστου στην πώληση 12 μαχητικών αεροπλάνων Rafale της Dassault aviation στη Σερβία, ήλπιζε επίσης να απομακρύνει το Βελιγράδι από τη Μόσχα, η οποία προμήθευε μέχρι τώρα πολεμικά αεροσκάφη στη Σερβία.

«Η αγορά των Rafale έγινε για στρατιωτικούς λόγους», είχε δηλώσει ήδη την επομένη ο Βούλιν στο ρωσικό πρακτορείο TASS, «και δεν θα έχει σε καμιά περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Σερβία παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη και δεν θα συμμετάσχει στην αντιρωσική υστερία ούτε σε οποιαδήποτε μορφή αντιρωσικών κυρώσεων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter