Μία μέρα πριν την πολυσυζητημένη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία σύντομη συζήτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη.
Στην άτυπη συζήτηση οι αρχηγοί των τεσσάρων χωρών αντάλλαξαν απόψεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορεί να φέρει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Συνάντηση Προέδρου @PresidentCYP @Christodulides με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Πρωθυπουργού της Αλβανίας και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο των εργασιών της 5ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που… pic.twitter.com/3Lvmd5vWF0
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) November 7, 2024
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης είπε για την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του ότι «ήδη ανακοίνωσε η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, η κ. Μπακογιάννη, ότι την Τρίτη θα συγκληθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και θα ενημερώσει ο ΥΠΕΞ όλους τους συμμετέχοντες για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του».
«Στόχος, η συνέχιση της θετικής ατζέντας»
Επίσης, πρόσθεσε ότι «την ίδια μέρα (σ.σ αύριο) μετά την ολοκλήρωση συνάντησης με τον κ. Φιντάν, ο κ. Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ», ενώ για το περιεχόμενο της συζήτησης είπε ότι «η συνάντηση είναι σε συνέχεια όσων ειπώθηκαν και συμφωνηθήκαν ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Ερντογάν. Στόχος της συνάντησης είναι η συνέχιση της θετικής ατζέντας των διμερών σχέσεων και του διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες. Ως προς τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα δεν θα συζητηθεί η ουσία αλλά οι προϋποθέσεις της συζήτησης»
Παράλληλα, είπε ότι «οι προϋποθέσεις είναι δυο και η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω: τι συζητάμε και εμείς συζητάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και τίποτε άλλο. Και το δεύτερο, τις αρχές αυτής της συζήτησης για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας επί της βάσης του διεθνούς δικαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να συνεχιστεί η διαδικασία του διαλόγου με τις ξεκάθαρες διαφωνίες γιατί δίνει ένα κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας χωρίς καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας και υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις».
Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης είπε για την συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν ότι δεν θα τεθεί «κανένα ζήτημα κυριαρχίας».
Διαβάστε επίσης
Σπάει το μέτωπο των «4» στον ΣΥΡΙΖΑ – Άνοιγμα Φαραντούρη στον Κασσελάκη
Φωτογραφικά ντοκουμέντα από το τραπέζι των «87» – Η ατάκα του Στέφανου Κασσελάκη (Photos)