Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη – Κινητικότητα για το Κυπριακό

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη – Κινητικότητα για το Κυπριακό

Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επιδιώκει να εκκινήσει διαδικασίες διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο της άτυπης συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει αναφορά στο Κυπριακό, σε αντίθεση με την τουρκική προεδρία.

Έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Σημειώνεται ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν συναντήθηκε την Πέμπτη με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Ουάσινγκτον, ενώ υπέβαλε και έκθεση για το Κυπριακό στον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, στις 20 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο, την ημέρα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ενώ την ίδια στιγμή ο Ερντογάν θα παραβρεθεί στα κατεχόμενα.

Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για τις φήμες περί πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό δήλωσε ότι «δεν έχω να σας πω κάτι επ’ αυτού. Όπως σας είπα, δεν γνωρίζω καν τις λεπτομέρειες του περιεχομένου της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν. Αυτό το οποίο είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων».

Επισημαίνεται, ότι μία μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ένα πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, εντόπισε τουρκικό αλιευτικό σκάφος να ψαρεύει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά βραχονησίδας Ζουράφα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, κατά την προσπάθεια ελέγχου του αλιευτικού, ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους έκανε απότομη αλλαγή πορείας με αποτέλεσμα να ακουμπήσουν των δύο σκάφη, κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τον Μίτσκοσκι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συζητήσεις που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι «Pacta sunt servanda – οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μίλησε για «μακεδονικό στρατό», ενώ ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μίτσκοσκι μίλησε για «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικό λαό».

Όλες αυτές οι αντιθέσεις στις διακρατικές σχέσεις της χώρας οξύνονται την στιγμή που υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που επιτρέπει την ταχεία διασυνοριακή μετακίνηση στρατευμάτων και όπλων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter