Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Καλό κλίμα» λέει το Μαξίμου παρά τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Καλό κλίμα» λέει το Μαξίμου παρά τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους

Τριάντα λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τις διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», τη στιγμή που λίγη ώρα πριν τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ενδελεχώς στον Ταγίπ Ερντογάν για την εμπρηστική του ομιλία, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διατήρηση των «ήρεμων νερών».

Όπως αναφέρεται από το Μαξίμου για τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη «οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Από την τουρκική μεριά που διέδωσε πιο γρήγορα το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο αρχηγών, σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να προχωρήσουν με σίγουρα βήματα προς το μέλλον στη βάση της καλής γειτονίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με τη διατύπωση και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες».

Εμπρηστική ομιλία Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη συνάντηση στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι «η απομόνωση των Τουρκοκύπριων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Εξωφρενική η αδράνεια του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ

Λίβανος: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ μετά από νέα ισραηλινή επιδρομή

Αλβανία: Οι ανακοινώσεις Ράμα για «Βατικανό» των Μπεκτασήδων φέρνει αντιδράσεις

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα ελέγχει μέρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος», λέει ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ

Γάζα: Η τρομακτική εκτίμηση για τους «έμμεσους θανάτους» και η απειλή της πολιομυελίτιδας

Ρωσία: Νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα» για τη μη απόκτηση παιδιών ετοιμάζεται να ψηφίσει η Δούμα

Documento Newsletter