Συνάντηση Κάλλας – Φιντάν: «Νέα σελίδα» με τις ΗΠΑ, ευρωτουρκικές σχέσεις και μεταναστευτικό στο «τραπέζι»

Συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, πραγματοποίησε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάγια Κάλλας.

Η Κάλλας αφού χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό εταίρο της ΕΕ, υποψήφια προς ένταξη χώρα και εξήρε τον ρόλο της για την ασφάλεια της Ευρώπης, τόινισε ότι υπάρχουν και διαφορές, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το ζήτημα της Κύπρου και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τις οποίες δεν εφαρμόζει η Τουρκία.

Επισήμανε, ακόμη, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι πράγματι πολύ σημαντικά στην πορεία προς την Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, ανέφερε ότι συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό τόσο διμερή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όσο και τα πεδία συνεργασίας που υπάρχουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η Τουρκία θέλει να ανοίξει νέα σελίδα με τις ΗΠΑ»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της Τουρκίας από τη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη νέα εποχή και τι είδους σχέση στοχεύει να δημιουργηθεί.

«Η Άγκυρα αναμένει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να λυθούν τα διμερή ζητήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της», επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι δικές μας σχέσεις και οι προσδοκίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικές σχέσεις και προσδοκίες από κράτος σε κράτος, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το κόμμα και την άποψη της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία», δήλωσε ο Φιντάν για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ότι και οι δύο χώρες είναι ευαίσθητες στην ασφάλεια της άλλης, ότι προωθούμε τις οικονομικές σχέσεις, ότι συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς και ότι ενεργούμε από κοινού για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την Τουρκία.

Βέβαια, σχετικά με την ευαισθησία της Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας, ιδίως στη Συρία και το Ιράκ, το γεγονός ότι δεν επιδείχθηκε ευαισθησία στον βαθμό που θα θέλαμε και ότι αυτά αποτυπώθηκαν στην πράξη με λανθασμένες ενέργειες, προκάλεσε μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Ωστόσο, εμείς όπως κάνουμε και στις υπόλοιπες σχέσεις μας, έτσι και σε αυτή μας τη σχέση, ανοίξαμε μια παρένθεση σε αυτό το προβληματικό πεδίο και καθώς ασχολούμαστε με αυτό, κάναμε σημαντικά βήματα ως προς την διεύρυνση των άλλων τομέων στους οποίους συνεργαζόμαστε.

Η Αμερική είναι ένας σημαντικός και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Το μοντέλο σχέσης σε αυτό το μοντέλο θα συνεχιστεί. Εμείς αυτό που περιμένουμε κι από τη νέα κυβέρνηση είναι να εξαλείψει άλλους προβληματικούς τομείς, ιδίως τις κυρώσεις όπως τις CAATSA, οι οποίες παρέμειναν κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, και να αποκαλύψει το πλήρες δυναμικό της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο πρόεδρός μας είναι ανοιχτός σε αυτό, αλλά κατά καιρούς βλέπουμε επίσης ότι η πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει θέσει σε ομηρία ορισμένες πτυχές των τουρκοαμερικανικών σχέσεων».

Ο Φιντάν επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία

Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε επίσης στην ομιλία του, ότι «στο παρελθόν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μετατρέψει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας σε εργαλείο για τη δική τους εσωτερική πολιτική. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτού ήταν να αναγκαστεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Τουρκία να πληρώσουν το τίμημα με μια σειρά γεωστρατηγικών απωλειών. Εμείς τώρα περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει ένα νέο όραμα που θα ενισχύσει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν επανεξελέγη τον Μάιο του 2023, ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία.

«Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει την προσέγγισή της προς την Τουρκία σε μια ρεαλιστική και αξιοκρατική βάση χωρίς προκαταλήψεις», συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Μεταναστευτικό, Ουκρανία, Γάζα

Για το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις νέες πραγματικότητες επί του πεδίου, στη βάση του δίκαιου καταμερισμού των βαρών και των ευθυνών».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως «η διπλωματία είναι η μόνη επιλογή για μόνιμη και δίκαιη λύση» και η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εν γένει το Παλαιστινιακό, ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε για μία ακόμη φορά τη συνέχιση των επιθέσεων, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας. «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η ανοικοδόμηση της Γάζας θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εν λόγω θέμα.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σχέδιο για 10.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό – Εσωτερικό έγγραφο «βόμβα» της κυβέρνησης Τραμπ

Η «καταιγίδα του αιώνα» σαρώνει τη Βρετανία: Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα – Δραματικές προσγειώσεις στο αεροδρόμιο Heathrow (Video)

Ουκρανία: 90.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, σύμφωνα με το BBC