Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με φόντο το Αιγαίο

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών γίνεται σε μία μέρα με έντονο συμβολισμό για τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις, καθώς είναι η μέρα εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η πολεμική αεροπορία είναι υπεύθυνη για την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και αυτή που κάνει τις αναχαιτίσεις στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όπως όλα δείχνουν και έχει γράψει και το Documento, μετά την τελευταία συνάντηση στις 24 Σεπτεμβρίου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η κυβέρνηση συνεχίζει την επίσπευση της μυστικής διπλωματίας και με απευθείας συναντήσεις των δύο υπουργών.

Όπως έχει ήδη πει στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, «οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσο υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα».

Διαβάστε περισσότερα: «Γκριζάρει» η ατζέντα στα ελληνοτουρκικά

Σημειώνεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2025 θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο, όμως είχε προσθέσει ότι για να πραγματοποιηθεί πρέπει να ακολουθηθούν οι «τρεις πυλώνες» ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι «ο πολιτικός διάλογος, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα».

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, καθώς για πάνω από είκοσι χρόνια γίνονταν σε επίπεδο διερευνητικών επαφών μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ξεμπλοκάρει» ζητήματα στα οποία οι τεχνοκράτες δεν μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης

Συγγνώμη σου ζητά, συγχώρεσέ τον

Επέστρεψε στον Καραμανλή με… δωροκάρτα το εισιτήριο των Τεμπών – «Ο αδερφός του Βάιου που δολοφονήθηκε»

Με προφορικές διαρροές από… κύκλους Τσίπρα η διάψευση για τη «συγγνώμη» στον Βενιζέλο