Συνάντηση Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη: Στο… περίμενε η Χαριλάου Τρικούπη

Συνάντηση Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη: Στο… περίμενε η Χαριλάου Τρικούπη

Παρόλο που τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν ξυπνάνε και κοιμούνται με την έννοια πότε θα γίνει η συνάντηση Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη, εν τούτοις προβληματίζονται για τις συνέπειές της όποτε κι αν αυτή γίνει. Τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τις πυρκαγιές, βλέπουν ότι το Μαξίμου επιχειρεί να εργαλειοποιήσει κάθε κίνηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να το εμφανίζει είτε να σύρεται αντιπολιτευτικά στη “γαλάζια” γραμμή είτε να εγγράφεται στη (στείρα και λαϊκιστική κατά την “γαλάζια” ορολογία) λογική του “όχι”.

Παράλληλα, ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν για την πολιτική εικόνα που εκπέμπουν και δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση αυτή να είναι θολή, με εμφανή την κλίση προς τα δεξιά. Πάντως, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να προσεταιριστεί κεντρώους ψηφοφόρους που είχαν απαγκιάσει στη ΝΔ και βέβαια να φέρουν κόσμο από την αποχή. Κάπου ανάμεσα είναι και η κολακευτική πολιτικά απαντοχή από τον Νίκο Ανδρουλάκη να απολαμβάνει τον τίτλο του “αντίπαλου δέους” του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια και το “λέγε λέγε” προσδίδει εκλογική δυναμική και βοηθά μαζί με τις δημοσκοπήσεις να δώσει στον Νίκο Ανδρουλάκη αέρα… πρωθυπουργίσιμου που αναζητά.

Σε αυτό το κλίμα, και χωρίς να είναι σαφείς οι προθέσεις του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει εξελιχθεί σε διελκυστίνδα η συνάντηση που έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο, κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη για την επανεκλογή του στην προεδρία, το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 2024. Εκτοτε, δεν φαίνεται να βιάζεται κανείς να γίνει.

Το ραντεβού είναι πολυαναμενόμενο αλλά δεν “κλειδώνει” ως προς την ημερομηνία. Ηδη στη Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη θυμούνται την τακτική που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί πρώτη φορά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 2021, εκφράζοντας τηλεφωνικά την πρόθεσή του να τον προσκαλέσει. Ούτε επίσημη πρόσκληση ήρθε στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ούτε συνάντηση είχε γίνει σε αυτό το επίπεδο. Αλλη εποχή και οξυμένες τότε οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο προέδρων και των κομμάτων τους. Τώρα είναι η εποχή των συναινέσεων, του “τραβάτε με κι ας κλαίω”, της αγωνίας για την ανάδειξη συμμαχιών εφόσον καταρρεύσει εκλογικά η μονοκρατορία της ΝΔ και σε κάθε περίπτωση της επιδίωξης του κυρίαρχου συστήματος να αναζητεί εταίρους για να προχωρήσουν κυβερνητικές αποφάσεις που δεν είναι φιλολαϊκές.

Πάντως, από το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, σε δημοσιογραφική ερώτηση για τη συνάντηση των δυο, εκφωνήθηκε μια γενικόλογη τοποθέτηση : «όταν υπάρξει θεσμική πρόσκληση, πέραν του τηλεφωνικού αιτήματος, προφανώς και θα γίνει. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δείξει ότι είναι απόλυτα θεσμικός σε όλη την πορεία του και σε όλα τα ζητήματα. Αργά ή γρήγορα, αυτή η συνάντηση θα γίνει. Πρέπει να δούμε, όμως, και ποια θα είναι τα θέματα συζήτησης, διότι ενδεχομένως να χρειαστούν και τα εθνικά για να υπάρξει συνολική ενημέρωση».

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μετά το εκλογικό βράδυ της κάλπης του ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε μεταξύ των Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη. Το ερώτημα είναι τι σημαίνει θεσμική πρόσκληση. “Μα, να σταλεί επισήμως πρόσκληση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη”, λέει ηγετικό στέλεχος του επιτελείου Ανδρουλάκη. Και προσθέτει με νόημα: “Αλλο η κοινωνική συναναστροφή και άλλο η θεσμική συνάντηση…”.

Η θεσμική πρόσκληση έχει κανόνες, λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν πιστεύει κανείς βέβαια ότι δεν ξέρει από πολιτικό σαβουάρ βιβρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης: Πετάει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης το «μπαλάκι» για τα Ellinika Hoaxes

Σκάνδαλο Novartis: Πανηγυρίζει το Μαξίμου για την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων

ΠΑΣΟΚ: Δεν αποκλείει να δεχτεί κεντροδεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας, αρκεί να είναι πρόσωπο υψηλού κύρους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter